Het poeder bevatten een groot aantal etherische olieën, waarvan de belangrijkste eugenol (circa 80%), methyl-eugenol (circa 5%) zijn, bekend van kruidnagel, en β-caryphyleen (4,5%). Deze drie stoffen zijn bepalend voor het complexe aroma, dat een combinatie is van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. De eugenol, die verantwoordelijk is voor het kruidnagelaroma zorgt voor de scherpte. De samenstelling van de besjes verschilt naar gelang het teeltgebied, zo bevatten besjes uit Cuba meer eugenol, maar nauwelijks methyl-eugenol. De besjes uit Jamaica worden algemeen beschouwd als de beste keus.
Gemalen spercerijen zijn kort houdbaar, al vermeldt de verpakking soms anders. De aromatische oliën zijn immers vluchtig. Het verdient altijd aanbeveling om zelf, vers te malen. Gebruik daarvoor 'verse' pimentkorrels, die herken je aan de rammelende zaadjes.
Pimentkorrels zijn vrij algemeen verkrijgbaar en is ongeveer twee jaar houdbaar. Bij langer bewaren gaan veel aroma's verloren, waardoor de complexiteit achter uit gaat. Ook pimentpoeder is algemeen vekrijgbaar, van uiteenlopende kwaliteit (echter).
Piment is een must in de Caribische keuken, bijvoorbeeld in moles, maar ook in de keukens van het Midden-oosten, zoals de Palestijnse keuken.
Piment combineert met de eveneens eugenol-houdende specerijen nootmuskaat, kaneel, basilicum, laurier en steranijs ook met ui en citrus die eveneens kleine hoeveelheden eugenol bevatten, vandaar in dit artikel een recept met sinaasappel en ui.
Piment wordt onder meer gebruikt als vervanger van laurier in bouillons, in vleeswaren, paté's en worstjes, bij wild en in ragouts en marinades, in Groot-Brittannië zelfs in cake. In ons land en onze buurlanden is piment tamelijk onbekend in de particuliere keuken.
Piment is een ingrediënt in klassieke sterke dranken zoals de Bénédictine en Chartreuse.
Maal de pimentkorrels in een specerijenmolen, bijvoorbeeld een goede keramische (peper)molen, een specerijenmolen met snijbladen (bijvoorbeeld de Bamix), een koffiemolentje, of de oude vertrouwde diepe vijzel (om de taaie schilletjes fijn te krijgen moet jke kracht kunnen zetten). Wanneer de hoeveelheid die je wilt gebruiken te klein is om de besjes fijn te malen, combineer ze dan met andere specerijen of vergroot de te malen hoeveelheid (en bewaar het restant).
Gebruik je piment met andere specerijen in een mengsel, rooster de specerijen dan eerst en doe ze tezamen in de molen, zodat je meer volume hebt, en het malen beter verloopt.
Hoe verhouden zich hele besjes ten opzichte van gemalen besjes ? Vanzelfsprekend is het gewicht van besjes piment afhankelijk van het assortiment. De afmetingen van de besjes kunnen sterk variëren. Piment weegt circa 1,5 gram per tien stuks. Een afgestreken theelepel gemalen kruidnagel weegt iets minder dan 3 gram, en staat dus gelijk aan 20 pimentbesjes. Een afgestreken eetlepel weegt iets minder dan 9 gram, oftewel 60 pimentbesjes.
De voedingswaardetabel van piment is gebaseerd op een standaard-hoeveelheid van 100 gram. In de regel zul je minder dan 5 gram piment in een gerecht gebruiken, en per persoon dus een fractie van genoemde 100 gram. Neem de gezondheidsclaims van piment (en andere specerijen) daarom met een 'korreltje' zout.
Respecteer het copyright !