top
Ponkan
Citrus reticulata
Ponkan
 
Ponkanvruchten - Taiwan©2023

Ponkan 椪柑

Taiwanese mandarijn

De Chinese ponkan-mandarijn (Citrus reticulata var poonensis of citrus x clementina 'ponkan') wordt wel de Chinese honingmandarijn genoemd, en is groter dan menig andere mandarijnsoort. Het is een kruising van een mandarijn en een pomelo.

Hoewel het aantal zaden (pitjes) in de regel mee valt, zijn de pitjes het grootste probleem met de ponkan, de Chinese evenknie van de Nagpur santra, niet zijn smaak of sappigheid. De ponkan is voor het overige in alle opzichten een grote, heerlijke mandarijn, misschien wel één van de lekkerste, en hoe dan ook een mandarijn met een grote reputatie. Volgens Tanaka, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Citrus reticulata en zijn naam aan veel soorten heeft verbonden, stamt de ponkan uit India, en is hij niet alleen verspreid over Azië, maar is dit ook de mandarijnensoort die aan het begin van de negentiende eeuw in Europa is geïntroduceerd in de vorm van de Kantonese mandarijn.

De ponkanboom wordt zo'n 6-7 meter hoog, en ontwikkelt zich vooral in de hoogte. Het is een tropische mandarijn, die niet zo goed tegen kou kan als de meeste andere soorten. Hij gedijt zelfs matig in de warmere streken van de subtropen.

De vrucht heeft een bescheiden nek en dieper gelegen apex, met karakteristieke radiale rimpels, en pitjes. Hij wordt om die reden wel de navelmandarijn genoemd. De vruchtsegmenten (partjes) zijn makkelijk van elkaar te scheiden. De smaak en de sappigheid van de ponkan ontwikkelen zich aan het einde van het rijpingsproces. Te vroeg geplukte ponkans zijn daardoor kwalitatief onder de maat.

De schil van een vers geplukte ponkan bevat veel citroenzuur en chlorofyl. Deze loopt in de schaduw snel terug om plaats te maken voor en helder oranje kleur en een heerlijk zoete smaak.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De ponkanmandarijn is een herfst- tot wintervrucht, die vanaf september in de winkel ligt. De meeste aanvoer vindt net als die van andere mandarijnsoorten plaats in december. De Japanse ota ponkan bijvoorbeeld. De yoshida ponkan (uit het Yahata en Ozai district) komt echter pas in februari op de markt.

Koop alleen vers ogende mandarijnen, waarvan de schil glanst en niet rimpelt. Een verse mandarijn herken je bovendien door hem op de hand te nemen. Een verse mandarijn voelt zwaar aan voor zijn afmetingen. Hoe lichter, hoe aannemelijker het is dat de mandarijn is uitgedroogd.

Zoals in China met veel vruchten gebeurt, wordt ook de ponkan gedroogd, de schil althans. Deze wordt als smaakmaker in de keuken gebruikt.

Zelf kwamen we de ponkan in december 2023 voor het eerst tegen, op de boerenmarkt in Taipei (Taiwan), naast de Expo Dome.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Mandarijnen, ook clementines zijn niet lang houdbaar, en zoals gezegd kwetsbaar. De houdbaar is hoogstens 2 weken. Bij kamertemperatuur is een mandarijn na twee weken uitgedroogd en vaak ook beschimmeld.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De ponkan is één van de oudste mandarijnsoorten. Hij groeit in het zuiden van China, in Korea, Japan, Taiwan en op Formosa, en in andere landen in de regio, ook onder andere benamingen.

In Korea groeide hij vanouds op de 34ste breedtegraad, de huidige scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea. In Taiwan wordt de ponkan al zeker 200 jaar verbouwd. Hij is ook erg populair in Japan, waar hij wordt verbouwd in de regio Saganoseki. In de Verenigde Staten woerd de ponkan aanvankelijk de Kerst-mandarijn genoemd. Japanse immigranten lieten de vrucht in december uit Japan over komen.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam ponkan is een leenwoord afkomstig uit het Chinees, Hokkien 椪柑 (phòng-kam), een verwijzing naar het Indiase Poona, een stad in het westen van India, letterlijk 'de oranje poona'

slotregel

De anatomie van de vrucht

De schil is de buitenste beschermende laag van de vrucht en heeft veel smaak. Hij bevat klieren die een geurige olie afgeven. Als een mandarijnschil wordt gebogen, barsten deze olieklieren open en geeft de schil zijn olie vrij.

Onder de schil zit een bittere witte onderschil die veel pectine bevat. Dit sponsachtige witte weefsel heeft een licht bittere smaak, en wordt met de schil verwijderd en wordt niet rauw gegeten. De onderschil zorgt ervoor dat het vruchtbeginsel, dat bestaat uit 7-14 compartimenten, wordt beschermd en niet uit droogt. Ieder compartiment bestaat uit vrucht en zaadjes, omhuld door een sterk membraan.

De binnenschil ontwikkelt zich tijdens de rijping tot een net. Het Latijnse woord voor net is reticulata, de botanische benaming betekent 'netachtig'.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

53
kcal
(220 kJoule)
0,8
gram
eiwitten
13,3
gram
koolhydraten
1,8
gram
vezels
10,6
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
18
mg
omega-3
48
mg
omega-6
Vitamines
225
µg
vitamine A
(28,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,4
mg
nicotinezuur
(2,5% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
16
µg
foliumzuur (B9)
(8% ADH)
26,7
mg
vitamine C
(33,4% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(1,7% ADH)
Mineralen
37
mg
calcium
0,2
mg
ijzer
166
mg
kalium
12
mg
magnesium
2
mg
natrium
20
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
slotregel

Bronvermelding update januari 2024

Ponkan | Oita City municipal website - Update Nov 2008 Ponkan | Wikipedia (EN) Horticultural varieties of citrus | R. Hodgson, 1967 The citrus industry Ponkan mandarin Citrus reticulata blanco | Citrus variety collection University of California Riverside Ponkan | Council of agriculture Executive Yan, Taiwan Embryogenic calluses of Ponkan mandarine | D.D. Li Nov 2001 Plant Cell Rep (2002) 21 pp 153-156 Springer Verlag Nagpur orange set to turn sweeter for farmers | The times of India Nagpur orange | National Horticulture Board India