Enkele jaren geleden (2014) is in Thailand een nieuw pomelo-type ontdekt. Dez 'viroon pomelo', vernoemd naar de boer die deze pomelo verbouwt in Baan nam jom, in de provincie Phrae. Men verondersteltt dat de pomelo een natuurlijke hybride is, een kruising van bestaande pomelo-soorten. Opmerkelijk is dat deze pomelo naar kokos ruikt.
Een uniek, typisch Thais gerecht van pomelo is Dtam som-o, wat letterlijk gevijzelde pomelo betekent, en dan vooral het gereceht Dtam ba dtun, gevijzelde santol met pomelo.
Pomelo's zijn in Thailand het hele jaar door verkrijgbaar, met het hoogseizoen in de periode augustus-november.
Deze pomelo is rond, en heeft een geel-groene schil en roze-rood vruchtvlees.
Hij wordt vanwege zijn lichtzure toon graag gebruikt in salades en in yam-gerechten. Het vruchtvlees is bijna doorschijnend, waardoor de losse blaasjes grote gelijkenis vertonen met gekookte jasmijnrijst. De blaasjes zijn heerlijk knapperig. Hij wordt ook wel de witte grapefruit genoemd.
De Khao nam pheung is heerlijk zoet.
Een volgroeide pomelo is 12,5 cm lang. De ongeveer 12 segmenten zijn gemakkelijk los te maken en bevatten sappig vruchtvlees. De smaak is zoet, met een lichte zuurtoon. Hoe rijper, hoe zoeter. De Khao puang is de belangrijkste Thaise pomelo; hij wordt op grote schaal geëxporteerd, onder andere naar Hong Kong, Singapore en Maleisië. Het belangrijkste teeltgebied in Thailand is Bang Babok. Buiten Thailand wordt de Khao puang ook in Californië verbouwd.
Deze ronde pomelo heeft een dunne schil. Het vruchtvlees is honingkleurig, zoet en bevat geen pitten.
De Kaho yai is 14 cm in doorsnede en heeft 13 segmenten. De schil is geel-groen en donzig wanneer de vrucht nog jong is. Dat dons verdwijnt wanneer de vrucht groeit, waardoor de heldergele kleur van de schil te voorschijn komt.
Bij de teelt van deze pomelo wordt gebruik gemaakt van 'brak water' , een combinatie van van nature aanwezig brak en zoet water. De voet van de pomeloboom wordt vaak met klei ingepakt; dat zou de smaak bevorderen.
De pomelo wordt tweemaal per jaar geoogst, wat gepaard gaat met twee Som o khai yai festivals, in januari of februari en in juli of augustus in de districten Bang Khontee en Amphawa.
Hij wordt al meer dan 150 jaar verbouwd in de regio Nakhon Chaisri, ten zuiden van Bangkok. De Khao paen is 11,5 cm in doorsnede en heeft 12-15 segmenten, die moeilijk te scheiden zijn. De segmentwanden zijn taai en oneetbaar. Desondanks wordt de Khao paen de smakelijkste Thaise pomelo genoemd.
De gebruikelijke manier om van de Khao paen te genieten, is de segmenten van hun vel te ontdoen en de blaasjes los te maken. Deze worden uit de hand gegeten. De smaak is heerlijk zoet, met een lichte zuurtoon.
Tub tim betetent 'robijnrood' en wordt ook gebruikt voor de granaatappel.