Vaak wordt hij aangeduid als de Filippijnse bird's eye. De naam bird's eye wordt gewoonlijk gebruikt voor chili's van het type Capsicum annuum, en dat de siling labuyo niet ! Met één beet weet je het verschil, de siling labuyo heeft een scherpte van 80.000-100.000 SHU.
De pepertjes groeien rechtop, vaak in tweetallen. Ze zijn hoogstens 2½ cm lang en nog geen centimer dik. Aanvankelijk is de nog onrijpe vrucht geel tot groen. Hij rijpt af in een palet van kleuren, van geel tot rood, soms zelfs dieppaars. Omdat deze chili zo karakteristiek is voor de Filippijnse keuken, is hij opgenomen in de Ark van de Smaak van de Slow Food Foundation.
De siling labuyo is onder meer verkrijgbaar in ons land als ingelegd pepertje, in azijn. Net als op de filippijnen zelf is er veel namaak, pepertjes uit andere landen, bijvoorbeeld Thailand, die onder de naam siling labuyo worden verkocht. Deze namaak pepertjes zijn vaak groter, en minder scherp.
Op de Filippijnen - vooral in Bicolona en Mindanao - is dit pepertje de standaard. Veel mensen hebben zelfs planten in de tuin. De peper wordt gebruikt in gerechten als sinamak en toyomanse.
Het is een uniek landras, volledig genaturaliseerd, vandaar de terechte benaming 'wilde chilipeper'. Hij groeiet onder meer in het wild in het regenwoud op het eiland Negros, één van de grootste eilanden van de archipel. De naam is Tagalog voor wilde chili. Sling is Tagaolog voor chili, en wordt dus ook in andere samenstellingen gebruikt, zoals in siling (ma)haba of lange chili, de tweede 'inheemse' chili., en de meest gebruikte op de Filippijnen Deze lichtgroene chilipeper heeft een scherpte van 'slechts' 50.000 SHU, en is 5-7 centimeter lang.