De Capsicum chinense is een chiliplant die behoort tot het Capsicum annuum-complex, met als voorouders de wilde Capsicum annuum, de wilde Capsicum frutescens en de wilde Capsicum chinense. De naamgeving is vreemd, immers geen enkele chilisoort stamt uit China, ook deze niet.
Onder de honderden Capsicum chinense cultivars bevinden zich bruine vruchten (chocolade), rode, mandarijnkleurige, perzikkleurige, kerskleurige , vele geeltinten tot aan crème. Alle wilde varianten hebben rode vruchten die rechtopstaand zijn.
Het teeltgebied van de Capsicum chinense strekt zich uit over het centrum van Zuid-Amerika, het Caraïbisch gebied en Centraal-Amerika, Jamaica en West-Indië. Dat de soort het epitheton chinense heeft gekregen, komt door de 'herontdekking' van de peper in China.
De naam Capsicum is van het Griekse woord kapto afgeleid dat "te bijten" of "te slikken" betekent. De naam "peper" kwam in gebruik vanwege hun aan de specerij verwante smaak. De originele Mexicaanse term, chili kwam uit het Nahuatl (taal van de Azteken) chili of xilli, verwijzend naar de Capsicum alkanen die al 3000 jaar voor Christus gekweekt werd, zoals blijkt uit aardewerk dat is gevonden in Puebla en Oaxaca.
De Habanero is een hete chili, 100.000-350.000 op de Scoville schaal. Onrijpe habaneros zijn groen, en ze kleuren oranje en rood, maar zijn er ook in wit, bruin en roze.
Een cultivar van de habanero is de Habanero chocolate, bruin van kleur als chocolade, en heet.
In Californië gekweekt om zijn uitzonderlijke scherpte, de Habanero red savina, rood van kleur dus, en tot 1994 de heetste peper ooit (577.000 SHU).
De Madame Jeanette, een kleine gele chilipeper, komt uit Suriname, net als de - een groter contrast in naamgeving is haast niet denkbaar - de alata-pepre of rattenkeutelpeper.
De Naga jolokia of Bhut jolokia groeit vooral in de regio Assam in India, in de Indische staten Nagaland en Manipur. Geen 100% Chinense, maar een hybride, met merendeels Capsicum chinense, en een deel Capsicum frutescens.
Respecteer het copyright !