De Capsicum annuum poblano is een 60 cm hoge plant met 3-6 cm lange vruchten. De onrijpe, groene poblano's zijn beduidend minder scherp dan de rijpe, rode poblano's, die overigens ook matig heet zijn, 1.000-1.5000 op de schaal van Scoville, iets minder scherp dan de pasilla. De vrucht is 3-6 cm groot en groeit aan vrij kleine struikjes. Onrijpe poblano's zijn purper-groen van kleur, kleuren later groen, en bij rijping rood tot zelfs bijna zwart. Dat zie je terug in de gedroogde pepers die donkerbruin van kleur zijn.
Poblano's komen het best tot hun recht wanneer ze bereid zijn (gekookt of gebakken). Ze combineren goed met peperachtige ingrediënten, zoals guajillo en chipotl, kruiden als koriander en oregano, aardse smaken zoals van paddestoelen en kaas, denk aan feta, gorgonzola en pecorino.
Er zijn twee typen gedroogde poblano, de ancho en de mulato. Je herkent hen beide aan de hartvorm (ancho). Alvorens de poblano te drogen, dient de vrucht voldoende te rijpen. Voor de mulato worden de vruchten geplukt, vlak voor ze van de plant vallen. Ze zijn dan dieprood. Wanneer de gedroogde poblano afkomsrtig is van eerder geplukte, rode vruchten, wordt deze ancho genoemd.
De mulato is rokeriger van aroma dan de ancho, die op zijn beurt wat fruitiger is.
Poblano's zijn vers verkrijgbaar, in gedroogde vorm (ancho en mulato) en geroosterd en gepeld. Deze laatste zijn bevroren en in blik leverbaar.
In Mexico wordt de poblano op tal van manieren gebruikt en bereid. Naast gedroogd en geroosterd voor gebruik in gerechten, zie je gerechten van poblano's, zoals capeado, gefrituurd met een eiwitcoating, en gevuld en in het nationale gerecht mole.
Respecteer het copyright !