De Piquillo de Lodosa is een eenjarige plant, die in mei gezaaid wordt. Het oogsten van de paprika's begint medio september en duurt tot november. Dit gebeurt handmatig, een plant wordt met tussenpozen van een week geplukt.
Een groot deel van de oogst wordt bewerkt om geconserveerd te worden, waartoe ze eerst boven houtskool geroosterd worden, geschild worden en ontdaan van zaden. Alleen piquillo's die in de acht Navarese gemeenten Lodosa, Andosilla, Azagra, Carcar, Lerin, Mendavia, San Adrian en Sartaguda verbouwd worden, hebben sinds 1987 een Denominación, de Spaanse term voor de Europese PDO, Protected destination of origin, en mogen de toevoeging Lodosa voeren.
De verbouw en verwerking van piquillos is voor deze streek in het Baskenland van groot economisch belang, vandaar de bijnaam hier "het rode goud". De jaarproductie bedraagt ruim 1200 ton (opgave 2008). In de jaren negentig is de export van de piquillo naar de bakermat van de peper, Zuidamerika, op gang gekomen, in het bijzonder naar Peru. In 2013 organiseerde men het festival voor vierde maal.
Over de hele wereld worden de namen paprika en peper door elkaar gebruikt. Hieraan is de onterechte naamgeving door Christopher Columbus naar gewone peper debet. Zo kan het zijn dat paprika’s in Amerika zowel belllpepper als paprika worden genoemd, ze in Zwitserland pepperoni heten en in Italië peperoncini en in Frankrijk poivron. De Spanjaarden zelf gebruiken nog altijd het woord pimientos voor de paprika, waarvan het woord pimentón voor paprikapoeder is afgeleid. Zoals men ze in Japan als Korea pimang respectievelijk piman noemt.
Piquillos worden in talrijke producten verwerkt. Naast de ingelegde paprika, gewoon in het zuur, zijn er gevulde paprika's (bijvoorbeeld gevuld met ansjovis), bruschetta's, cremas en confitures. Voor zo ver we hebben kunnen nagaan worden piquillos niet tot paprikapoeder verwerkt.
De piquillo heeft een dunne wand, waardoor hij geschikt is om gevuld en/of te gebakken te worden en mede door zijn handzame formaat opgediend te worden als tapas.
In Lodosa organiseren jaarlijks, begin oktober, het meerdaags gastronomisch evenement 'La exaltación Piquillo de Lodosa' , met workshops, proeverijen en een markt.
Lodosa is ook bekend van de festiviteiten ter ere van Sint Emeterio en Sint Celedonio (30 juli-4 augustus), en het meisjesfeest in het derde weekend van september, ter ere van Onze Lieve Vrouw van Smarten, die samenvalt met het paprika-festival, met als belangrijkste attractie is de "Bull Rope Run", gebaseerd op artikel 293 van het Handvest van de Sobrarbe uit de twaalfde eeuw waarin verordeneerd is dat stieren aangelijnd zijn om geen schade te veroorzaken
Pepers zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Rode pepers bevatten meer vitaminen en voedingsstoffen dan groene, en bevatten het antioxidant lycopeen. Het caroteengehalte van rode pepers, zoals lycopeen, is negen keer hoger als in groene pepers.
Respecteer het copyright !