top
Puntarelle
Cichorium intybus catalogna
Puntarelle
Recepten
Puntarelle - Cichorium intybus Catalogna puntarelle
Puntarelle salade romana
Puntarelle salade met ansjovis
Puntarelle salade met mozarellasticks
Puntarelleharten met bacon
Puntarelle met inktvis en eiersaus

Puntarelle

Puntarelle is een naaste verwant van witlof en radicchio, een cichorei. Hij groeit in de late herfst en vroege winter (november-februari).

De plant heeft een lange penwortel en langwerpige dunne stengelloze (sessiele) bladeren, diep ingesneden met puntig uiteinde en een dikke witte bladnerf. Er zijn variëteiten met een gekarteld en met een glad blad. De belangrijkste typen zijn de frastagliata di Gaeta of puntarelle, en de Chioggia. De krop kan fors zijn, wel zo'n 40-50 cm.

De puntarelle uit de regio Lazio is erkend als een traditionele Italiaanse landbouwproduct (P.A.T.), officieel de cicoria di catalogna frastagliata di Gaeta genaamd. Kenmerkend voor deze variëteit is de verzameling jonge scheuten, die een schijnkrop vormen. Deze scheuten worden bij voorkeur rauw gegeten. De cicoria catalogna di Chioggia daarentegen wordt gestoomd of gekookt. Deze variëteit is slank, er treedt nauwelijks kropvorming op , en bovendien ontbreken de scheuten.

Wat de puntarelle betreft, deze wordt gedurende de laatste weken voor de oogst wel onder een bleekpot (engels: forcing pot) gezet, om de chlorofylvorming te remmen en de plant te bleken. De jonge scheuten van de puntarelle zijn knapperig als bleekselderij. Ze hebben een aangenaam bittere smaak, tussen andijvie en venkel in, een beetje nootachtig. Puntarelle wordt rauw gegeten, maar worden ook gestoomd zoals asperges gegeten. Om die reden wordt puntarelle ook wel cicoria asparago genoemd. Een veel gebruikte naam is catalogna, catalogna spigata of alleen maar spigata of cicerio asparago.

knapperig houden in ijswater puntarelle-snijder

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Puntarelle is nog geen gemakkelijk te verkrijgen product, maar wordt wel aangeboden, onder meer via de horeca-groothandel. Het seizoen is maar kort.

Culinair gebruik

Jonge puntarelle is het smaakvolst, en wordt zowel rauw als gekookt gegeten. In Japan teelt men om die reden specifiek de jonge scheuten. De salades maakt men met julienne gesneden scheuten die in ijskoud water zeer knapperig worden, de 'ergste' bitterheid verliezen en krullen, de klassieke verschijningsvorm in salades. Op de Italiaanse markten wordt puntarelle daarom voorgesneden uit koud water verkocht.

Het beroemdste puntarellegerecht is de puntarelle con salsa di alici, met een saus, eigenlijk een vinaigrette, van ansjovis, knoflook en balsamico-azijn. Gestoofd lijkt puntarelle het meest op andijvie, maar pittiger.

Bereiding

Begin met het verwijderen van de buitenste bladeren, deze zijn het bitterst. Je kleedt als het ware de Catalaanse witlof uit.

Snijd de buitenste bladeren fijn en gebruik ze in een stoofgerecht of roerbak ze.

De kern met de scheuten breek je met de hand in stukken, totdat je bij de compacte kern komt. Vanaf dan zul je de hulp van een mes nodig hebben. Snijd de struikjes in julienne.

Dat laatste kan met het mes of de mandoline, of met behulp van een speciale puntarellesnijder, een plankje met een gat erin waar overheen met gitaarsnaren een raster is gespannen. Dit type snijders is verkrijgbaar in verschillende maaswijdtes, voor juliennes en plakken.

Zien hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dit filmpje op Youtube: Cleaning Puntarelle in Campo de' Fiori, Rome, by Elizabeth Minchilli.

Bereidingstijden jonge scheuten

smoren
4-5 minuten
roerbakken
3-4 minuten
stoven
4-5 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

In een papieren of plastic zak met gaatjes kun je puntarelle ongeveer een week goed houden in de koelkast. Op een koele plek (12-15°) is het een paar dagen houdbaar.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De puntarelle komt van oorsprong van de kust van het Italiaanse Catalogna, uit de provincie Lazio. Voor het eerst genoemd in 1550.

Catalanen zijn er van overtuigd dat zij de xicoira Catalogna in Napels en Sicilië geïntroduceerd hebben. In één van de weinige landbouwboeken in het Catalaans, uit de 16e eeuw, wordt de groente genoemd als versiersel voor salades. In Italië beschouwt men het als een specialiteit van Puglia, noemt men het ook wel cicoria asparago, de asperge-cichorei.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam puntarelle verwijst naar de vorm van de scheuten en de salade die er traditioneel van gemaakt wordt in Lazio, in de gemeenten Formia en Gaeza in het bijzonder. .

Benamingen in diverse talen

engels
 
frans
 
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
katarōnya chikori カタローニャチコリ
vietnamees
 
chinees
 
 

Recepten

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

12
kcal
( 50,2 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
2,5
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
-
mg
omega-3
Vitamines
2,9
µg
vitamine A (0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1 (9 % ADH)
0,1
mg
vitamine B2 (7 % ADH)
0,4
mg
vitamine B3 (3 % ADH)
0,1
mg
vitamine B6 (7 % ADH)
24
µg
vitamine B9 (12% ADH)
0,1
mg
vitamine E (1 % ADH)
19,4
µg
vitamine K (26 % ADH)
Mineralen
24
mg
calcium
0,1
mg
koper
½
mg
ijzer
204
mg
kalium
29
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
11,6
mg
fosfor
1
µg
selenium
0,4
mg
zink
 

Bronvermelding update april 2023

Catalunya és gran, també en les verdures | Agricultura Catalunya Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Catalogna | Giallio Zafferano