Groenlof is tweejarig, heeft een relatief dunne wortel en een vaste, soms ook uitwaaierende krop. De krop vormt zich in een maand of drie in het eerste groei-jaar. De bitterheid van groenlof is spreekwoordelijk, al is groenlof aanzienlijk minder bitter dan witlof, en zoeter.
Variëteiten zijn de Bianca di Milano en de Zuckerhut, beide kropvormend. Een niet-kropvormende, uitwaaierende variëteit is de "Greca" of "greca rosso" met zijn rode bladnerven.
Groenlof is hier niet algemeen verkrijgbaar In Italië kun je het het hele jaar door op de markt aan treffen, maar vooral in het voor- en najaar. Siciliaans suikerbrood is er zelfs al in januari, afhankelijk van de temperatuur.
Groenlof wordt zowel rauw als gekookt gegeten, en combineert uitstekend bij varkensvlees. Verwijder de buitenste, althans de leljke bladeren. Snijd de lof eventueel fijn, en zet de gesneden enige tijd in water om er de bitterheid van weg te nemen. Vanwege de bittertonen verdient het aanbeveling deze groente in groentenbouillon te koken, met toevoeging van citrus in de vorm van wat citroensap en/of szechuanpeper.
Groenlof blijft enkele weken goed in de koelkast, en is zelfs gesneden nog enkele dagen houdbaar. Op een koele plek (12-15°) is groenlof zelfs enkele weken houdbaar, mitser nog een stukje wortel aan zit.
Zoals op het eiland Sicilië, waar de 'pan de zucchero' wordt verbouwd, merendeels ten behoeve van de commerciële markt ten behoeve van kant-en-klare salademengsels, gecombineerd met radicchio en ijsbergsla. ongeveer een maand terug. In campanië, Macerato, wordt suikerbrood voor de reguliere consumentenmarkt verbouwd. Het grootste deel daarvan wordt in het noorden van Italië afgezet, een klein deel is bestemd voor de internationale markt.
In Nederland is het woord groenlof ingeburgerd, in de meeste landen kent men deze cichorei onder de benaming suikerbrood, die het aan zijn uitgesproken zoete smaak dankt. Een Oud-Nederlands woord is suikerij.
In de Franse taal noemt men deze chicorée sauvage améliorée, cichorei chicorée à tondre of pain de csucre.
De groenlofbladeren bevatten veel antioxidanten zoals zea-xanthine en luteïne, en een matige hoeveelheid essentiële B-complex vitaminen zoals foliumzuur, pantotheenzuur , pyridoxine (B6), thiamine (B1) en niacine (B3). Wel bevat groenlof veel vitamine K.
de bitterse smaak wordt veroorzaakt door lactucine en lactucopicrine .
Respecteer het copyright !