Kehwa wordt traditioneel gemaakt in Afganistan, India (Westelijke Ghats, Malabarstrook, Kashmir) en delen van Centraal India en het Midden-Oosten. Het woord kehwa is afgeleid van het Arabische woord qahwah en het Turkse kahveh, in breide gevallen koffie betekend. De oorsprong van de bereiding is onduidelijk, ergens langs de Specerijenroute, volgens sommige bronnen in Xinjiang (China).
Kehwa chai is een masala chai, de Indiase verzamelnaam voor kruidige thee. Beroemd is de kehwa uit Kashmir, waarvan onderstaand recept. Deze kruidenthee wordt gemaakt door groene thee te verrijken met lokale specerijen (kaneel, groene kardemom) en noten, en bij speciale gelegenheden verrijkt wordt met saffraan en rozenknopjes, welke beide ook in Kashmir verbouwd worden. De thee wordt bereid in de samovar en geserveerd in kleine glaasjes, die kehwa pyalle worden genoemd.
Traditioneel wordt kehwa gemaakt in de samovar. Omdat de samovar constant gestookt wordt, wordt de thee tegen het kookpunt bereid.
Doe de thee in het water, en breng dat aan de kook. Voeg er de fijngemaakte kaneel, kardemom en noten aan toe. Laat de thee een poosje trekken, en breng deze dan op smaak met suiker of honing. Voeg pas dan de saffraan toe. Laat de thee nog minstens een kwartier staan,
Respecteer het copyright !