Salepi dankt zijn aroma aan het witte salepi-poeder, dat zijn bindend vermogen ontleent aan de polysaccharide glucomannan. De binding is vergelijkbaar met de binding door konjac, romig.
De drank is altijd heel geliefd geweest in de landen van het voormalig Ottomaanse rijk, maar Griekenland maakte er pas kennis mee toe het a]daar al geen deel meerr van uit maakte. In dit recept wordt klassiek geitenmelk gebruikt, waarmee dit recept lactose- en glutenvrij is. De geitenmelk kan ook door koemelk vervangen worden.
In Turkije en Libanon drinkt men de sālep dunner dan in Griekenland, waar men gewoonlijk meer salepi-poeder gebruikt dan de theelepel in dit recept, onder het motto, hoe dikker hoe beter. De Griekse salepi is in de regel minder zoet dan de Turkse en Libanese drank.
In Griekenland voegt men graag specerijen toe aan de salepi, zoals gemberpoeder, dat net als de kaneel over de salepi wordt gestrooid, of steranijs of saffraan, die beide getrokken worden in warme melk. Ook mastiek wordt gebruikt, dat direct vanuit de vriezer wordt fijngewreven en wordt opgelost in de dan nog koude melk.
Meng de sālep en de suiker.
Doe het suiker-saḥlab-mengsel in koude melk en breng dat rustig aan de kook. Roer tot het mooi gebonden is. Dat duurt gemiddeld 6-7 minuten. Serveer de salepi warm, gegarneerd met wat kaneel en gember.
Dit werd salepi, een melkdrank met orchidee-wortel, niet alleen om op te warmen, maar ook 'ter algemene versterking' . De salepwortel had een enorme reputatie als afrodisiacum.
Griekenlamnd maakte van het midden van de vijftiende eeuw tot 1822 deel uit van het Ottomaanse rijk, maar zou pas halverwege de achttiende eeuw kennis gemaakt hebben met de in turkije en Libanon zo geliefde drankl, toen de drank het westen van Europa al had veroverd.
Na afloop van de Grieks-Turkse oorlog van 1919–1922, na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk, begonnen veel Griekse vluchtelingen uit Turkije in Griekenland een bestaan als salepi-verkoper. Zij trokken als marskramers rond met grote koperen samovars op hun rug, naderhand met bronzen samovars op karretjes. Net als in Turkije is de wilde orchidee bedreigd door de populariteit van de salepi, die ook wordt gebruikt in het Griekse trekijs.
Veel Griekse salepi is afkomstig uit het Pindosgebergte van planten die zij semikovotano noemden, omdat werd aangenomen dat wanneer de toekomstig vader grote knollen van de plant zou eten, zijn nakomelingen zeker jongetjes zouden zijn. Deze mythe stoelt op de Griekse mythologie, waarin Orchis de zoon van een nimf en een sater tot een plant getransformeerd was, als straf voor de verkrachting van een priesteres tijdens de Bacchische mysteries.
Net als in Turkije zijn de orchideeë eaarvan selepi wordt gemaakt bedreigd doordat ze te intensief gerooid zijn door Griekse en Albanese plukkers. Het plukken van de orchideeë en het verwerken tot salepi zijn ook in Griekenland verboden.
Respecteer het copyright !