top
Waterkastanje-zetmeel
Eleocharis dulcis
Waterkastanje-zetmeel
 
Waterkastanje-zetmeel

Waterkastanje-zetmeel

Waterkastanje-zetmeel is een glutenvrij zetmeel, dat wordt gemaakt van de ondergrondse knol van de Eleocharis dulcis, beter bekend als de Chinese waterkastanje.

Het zetmeel is wit, omdat de knolletjes geschild worden, alvorens gedroogd en vermalen te worden. Het is zeer fijn zetmeel, met eenzelfde structuur als maizena en tapiocameel. Het wordt ook op dezelfde manier gebruikt, eerst in wat water oplossen en dan pas als bindmiddel toevoegen.

  • Origine (land, streek): Azië

  • Plantensoort: Eleochorus dulcis-

  • Type: zetmeel

  • Kleur: wit

  • Korrelgrootte: «la 28 μ

  • Vetgehalte: 0,5%

  • Amylose: 22,5%

  • Zetmeel: › 90%

  • Allergie: glutenrvij

  • Smaak: neutraal

  • Aroma: neutraal

  • Bindingskarakteristiek: semi-transparant , elastisch

  • Bindingstemperatuur: 64-72°

  • Omkeerbaarheid: nee

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Meel van de Chinese waterkastanje is verkrijgbaar in Aziatische (Chinese) voedingswinkels. Onder de Chinese naam sui ma tai. Het is ook te koop onder de Indiase benaming singhara atta, maar let op, die naam wordt ook gebruikt voor meel van de Indiase waternoot of caltrop, die net als de Chinese waterkastanje singhara wordt genoemd.

Culinair gebruik en bereiding

Waterkastanjemeel wordt net als maizena gebruikt om sauzen te binden en om een knapperig afbakkend beslag te maken voor fritures met een knapperig korstje. Het is ook geschikt om glutenvrij brood mee te bakken.

In India wordt het vooral gebruikt in de vastentijd. Tijdens Chaitra Navartri bijvoorbeeld, twee negendaagse vastenperiodes in de lente en de herfst. In het Phalahar dieet tijdens de vastenperiode zijn granen verboden, vandaar het gebruik van meelsoorten zoals kuttu atta (boekweit), rajgira atta (gierst) en singhara atta. Hiervan worden platbroden als parantha's, vada's en puri's gebakken.

Een beroemd dim sum gerechtje in China is waterkastanjecake, ma tai gou. Het wordt gemaakt van een mengsel van water, waterkastanjes, waterkastanjemeel en suiker, dat gekookt en gestoomd wordt, waarbij het okergeel kleurt.

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Waterkastanjemeel is een glutenvrij zetmeel met een glycemische index van slechts 60. Het bevat geen vet en geen cholesterol, en ook geen eiwitten.

Bronvermelding update oktober 2020

The Physicochemical Characterization of Unconventional Starches and Flours Used in Asia | C.F. Grace Foods 2020, 9(2), 182; https://doi.org/10.3390/foods9020182 Eleocharis dulcis | James E. Duke, Handbook of nuts, Herbal reference library 1989 CRC Press ISBN 0-8493-3637-6 Parameters that affect vegetable structure | Charles E. Smith e.a. 2002 in Postharvest physiology and pathology of vegetables, pp 348-350 ISBN 9780824745790 Eleocharis dulcis | Useful tropical plants by Ken Fern Eleocharis dulcis | Flora of China Eleocharis dulcis (Chinese water chestnut) | Invasive species compendium CABI geraadpleegd april 2020 Eleocharis dulcis | Pl@ntUse Eleocharis dulcis | T.K. Lim, Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 10, Modified stems, roots and tubers Springer ISBN 978-94-017-7276-1 Plant database: Eleocharis tuberosa | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Eleocharis_dulcis | Wikipedia (EN) Chinese water chestnut | Singapore infomedia Nutritionfacts Chinese water chestnut | Nutritiondata.self.com Chinese water chestnut | WholehealthMD.com