top
De geschiedenis van ons voedsel
 
De geschiedenis van ons voedsel
Enkele topics
HADZABE IN TANZANIA ©2008
DE EVOLUTIE THEORIE
CHARLES DARWIN
1809-1882 † 

De geschiedenis van ons voedsel

De geschiedenis van ons voedsel begint met de gave van jagers, verzamelaars en vissers om een dagelijks dieet te vormen van wat moeder natuur hen bood.

Naar de huidige inzichten markeert de vroege steentijd (het Epipalaeolithicum), meer dan 20.000 jaar geleden, de overgang van het benutten van voedsel dat de mens aan trof naar het zelf verbouwen van gewassen en het zelf fokken van dieren. Dat wordt domesticatie genoemd, van het Latijnse domesticus, dat 'tot het huis behorende' betekent.

Darwin bestudeert en beschrijft niet alleen de evolutie maar ook de mechanismen achter variatie als resultaat van menselijk ingrijpen. Hij onderscheidt drie typen selectie: natuurlijke selectie, en menselijke, methodische (bewuste) selectie en onbewuste selectie, zonder beide laatste domesticatie niet zou bestaan. Tot de onbewuste selectie rekent hij de selectie van gewassen of dieren die voor mensen het meest waardevol bleken, zonder de eigenschappen te willen veranderen. In zijn Origin of species (1859) wijdt hij er al enkele hoofdstukken aan, later zeer uitvoerig in The Variation of Animals and Plants Under Domestication (1868).

Lange tijd is men er van overtuigd geweest dat de domesticatie van planten en dieren voor voedsel na de IJstijd begon, in het begin van het Holoceen, 11.700 jaar geleden. Het is de basis van Childe's theorie van de Neolithische revolutie Maar inzichten veranderen, mede dankzij nieuwe onderzoeksgegevens en -technieken. De vroegste aanwijzing voor domesticatie is nog maar onlangs (2017) gevonden in de nederzetting Ohala II aan het Meer van Kinneter in het huidige Israel, een nederzetting die zo'n 23.000 jaar oud is. In de terminologie van Darwin is in Ohala sprake geweest van onbewuste selectie, door te kiezen voor het best te bewerken graan. Rogge liet zich immers gemakkelijker pellen dat tarwe, dat ook ruim voorhanden was, men had de keuze.

Men weet dit aan de hand van gemalen rogge van granen, en proto-onkruid. Het is de tot nu eerste nederzetting uit die tijd, waarin domesticatie is aangetoond.

Permanente nederzettingen komen we pas in het midden van het tiende millennium voor Christus vaker tegen. Tegen het einde van dit millennium werden de eerste monumentale stenen gebouwen gebouwd op locaties in Tel es-Sultan (Jericho, Jordanië) en in Göbekli Tepe (Turkije). Nog maar kort geleden zijn er bewijzen gevonden van de teelt van gewassen en het fokken van geiten en schapen - en later ook runderen en varkens - in deze nederzettingen.

Vaak beweert men dat deze vroege landbouw nog geen bewijzen van domesticatie dragen, maar of dat juist is, valt te betwijfelen.

Weten doen we het nog altijd niet, en vroegere aannames lijken te wankelen bij nieuwe ontdekkingen, mede dankzij nieuwe onderzoekstechnieken. Childe's theore van de Neolithische revolutie (of Agrarische revolutie) heeft lang stand gehouden, maar staat op wankelen, zo hij niet achterhaald is. Het wordt steeds duidelijker dat domesticatie een zeer langdurig proces is geweest, sterk beïnvloed door geografische en ecologische factioren en waarschijnlijk het belangrijkst door socio-culturele componenten.

Hoewel nog lang niet alle geheimen ontrafeld zijn, is het huidige inzicht dat er twee dominante bronnen van domesticatie zijn geweest. Die in het Midden-oosten en die in China.

Verzamelen, jagen en landbouw zouden lang naast elkaar bestaan. Jagers-verzamelaars bedreven ook landbouw, en omgekeerd. Vaak gingen de mannen op jacht en werkten de vrouwen op het land, maar dat was zeker niet altijd het geval. Het is evenmin zo dat boeren superieur waren aan verzamelaars-jagers en/of welgestelder. Soms zelfs het tegendeel. Voorbeelden daarvan zijn de Kung in Afrika en de Indianen in Noord-Amerika. Met de introductie van paarden door de Spanjaarden kozen deze zelfs bewust voor een jagend bestaan. In het Midden-Oosten kozen de Natufiërs op soortgelijke wijze voor een nomadisch bestaan. De Natufiës waren de stichters van Jericho, zo'n tien- à twaalfduizend jaar geleden.

Opmerkelijk blijft dat 75% van ons voedsel afkomstig is van gedomesticeerde grassen, die in veel opzichten afwijken van hun natuurlijke voorouders, maar er veelal (nog) wel mee gekruist kunnen worden.

De verspreiding van ons voedsel versnelde naarmate de mens gemakkelijker afstanden kon overbruggen en handelsroutes ontwikkelde. Net als domesticatie verliep dit proces zeer geleidelijk, tot de ontdekking van de Nieuwe Wereld in de vijftiende eeuw toen voor het eerst en op grote schaal nieuwe soorten van continent naar continent reisden. Deze gebeurtenis wordt de Columbiaanse uitwisseling genoemd, vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Columbus.

Zoalks uit het vorenstaande blijkt is de scheidslijn tussen gedomesticeerd en wild moeilijk vast te stellen. Voor de beoners van een gebied is de scheislijn nauwelijks te trekken, zoals blijkt uit de term 'de monte' die men in Zuid-Amerika gebruikt voor wild voedsel als quinoa (Chenopodium quinoa) en kastanjes (Castanea sativa). Dan zijn er nog termen als semi-gedomesticeerd en para-gedomesticeerd, zoals het geval is met de zwarte peper in Wayanad en de copihue (Lapageria rosea).

Bronvermelding update januari 2021

Artificial Selection and Domestication: Modern Lessons from Darwin’s Enduring Analogy | Gregory, T.R, Evolution: Education and Outreach 2, 5–27 (2009). https://doi.org/10.1007/s12052-008-0114-z tekst | Charles Darwin, The Variation of Animals and Plants Under Domestication - Cambridge Library Collection ISBN 978-1-108-01423-6 On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life | Charles Darwin, John Murray 1859 The Project Gutenberg EBook New evidence for the processing of wild cereal grains at Ohala II | D. Nadel e.a. Antiquity Publications Ltd. Antiquity 86 (2012): 990–1003 http://antiquity.ac.uk/ant/086/ant0860990.htm Current perspectives and the future of domestication studies | Larson, Greger & Piperno e.a. (2014). Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 111. 10.1073/pnas.1323964111. Ecological consequences of human nicheconstruction: Examining long-term anthropogenicshaping of global species distributions | Boivin, Nicole & Zeder, Melinda & Fuller, Dorian & Crowther, Alison & Larson, Greger & Erlandson, Jon & Denham, Tim & Petraglia, Michael. (2016). Proceedings of the National Academy of Sciences. 113. 201525200. 10.1073/pnas.1525200113. Women and Men at Çatalhöyük | Ian Hodde, Jan 2005 Scientific American The Origin of Cultivation and Proto-Weeds, Long Before Neolithic Farming | Ainit Snir e.a. in Plos One July 2015 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0131422 Persistent controversies about the neolithic revolution | Serge Svizzero, Journal of Historical Archaeology & Anthropological Sciences 2017;1(2):53-61 DOI: 10.15406/jhaas.2017.01.00013 Neolithic Era: Cosmic and Terrestrial Maintenance | Sally Mallam The human journey The world's first farmers were surprisingly diverse | Ann Gibbons, Science Reassessing the evidence for the cultivation ofwild crops during the Younger Dryas at TellAbu Hureyra, Syria | Suie Colledge and James Conolly, Environmental Archaeology. 15. 124-138. 10.1179/146141010X12640787648504. Tell Abu Hureyra | Andrew Moore e.a. Villa on the Euphrates, Oxford Press Evidence of Cosmic Impact at Abu Hureyra, Syria at the Younger Dryas Onset | Andrew M. T. Moore, Scientific Reports 10, 4185 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-60867-w Research pushes back history of crop development 10,000 years | R Allaby and P Dunn, Sept 2008 University of Warwick News and events Scientists Find Evidence of Small-Scale Farming 23,000 Years Ago in Israel | Science News Juli 2015
slotregel