Food-grade natriumhydroxide is pure natriumhydroxide, in tegenstelling tot gootsteenontstopper dat ook andere stoffen bevat, zoals aluminium en soms zelfs zwavelzuur. De caustische soda zorgt voor de verzeping van aangekoekte vetten (hydrolyse).
Bijtende soda is een (droge) witte, hygroscopische stof, die zeer goed in water oplosbaar is. De oplossing in water wordt natronloog genoemd. Bijtende soda is zeer corrosief voor onedele metalen als aluminium en zink. Bij het werken ermee dient beschermende kleding gedragen te worden, je kunt er ernstige brandwonden en blindheid mee op lopen. Wanneer de soda in aanraking komt met water doet zich een grote warmte-ontwikkeling voor.
Bijtende soda wordt vrij algemeen gebruikt in de voedingsindustrie, en in traditionele recepten zoals het Noorse lutfisk. Enkele andere voorbeelden zijn Duitse pretzels, Chinese 100-jarige eieren en jiǎn miàn noedels. Het bekendste voorbeeld echter is het fermenteren van olijven, bekend als de Romeinse methode.
Vanwege het veelvuldig gebruik van Engelse termen in de literatuur geven we hier de meest voorkomende termen. Let op met food-grade wordt bedoeld dat niet alle producten onder de desbetreffende naam voor gebruik in voeding geschikt zijn:
Voor honderd-jarige eieren wordt van oudsher calciumoxide (lime) gebruikt, voor het inleggen van pickles slaked lime. Lime is de basis voor de productie van Natrumhydroxide: potas
Davis ontdekte potassium, uit potasMedLineplus adviseert:
Mocht de substantie onverhoopt op de huid of in de ogen raken, spoel het dan onmiddellijk met vooral veel water weg. Houdt het spoelen zeker 15 minuten vol. Bij een raar gevoel bij in ademen, helpt het door direct de buitenlucht op te zoeken. Schakel direct deskundige medische hulp in schakelen, ook in het geval van inslikken. Vraag altijd tijdig of het verstandig is om water (of melk) in te nemen of te braken.