Noot
Vrucht
DE NOOT
VRUCHTEN
PIÑONES
WALNOTEN EN AMANDELEN (ONDER)

NOOT

Vruchten ontstaan uit het vruchtbeginsel. Een noot is een vrucht, een droge vrucht (dopvrucht) die slechts één enkele zaad bevat, en waarvan de vruchtwand, welke in het spraakgebruik de dop wordt genoemd, hard is (hout- of steenachtig) wanneer de noot rijp is.

Tot de (eetbare) noten behoren amandelen (Prunus amygdalus), hazelnoten (Corylus avellana), walnoten (Juglans regia), pistachenoten (Pistachia vera), pijnboompitten (Pinus pinea), cashewnoten (Anacardium occidentale), pecannoten (Carya illinoinensis), macadamia's (Macadamia integrifolia), en paranoten (Bertholletia excelsa).

In het spraakgebruik worden pinda's (Arachis hypogea) ook noten gebruikt, maar deze zijn dat in botanisch opzicht niet. Ze bevatten evenwel dezelfde voedingsstoffen als 'echte' noten, en worden er om die reden vaak toch onder geschaard. Anders ligt dat bij kastanjes (Castanea sativa), die een andere structuur hebben (veel zetmeel) en andere voedingsstoffen bevatten, en daarom gewoonlijk niet onder de noten worden gerangschikt.

VERTALING NOOT

engels
nut
frans
noix
italiaans
noce
spaans
tuerca
duits
nuß
hindi
takharo
indonesisch
kacang
japans
natto
vietnamees
hạt
chinees
jiānguǒ   堅果
 

GEZONDHEIDSASPECTEN EN VOEDINGSTOFFEN

Noten bevatten veel foliumzuur en zijn een rijke brond van anti-oxidanten, zoals tocoferolen en fenolische verbindingen, die het zaad beschermen tegen oxidatie.

De meeste anti-oxidanten bevinden zich in het buitenste vlies. Meer dan 50% daarvan gaat verloren wanneer het vlies wordt verwijderd. Bij het bleken van pinda's en het pellen van pistachenoten gaan zelfs bijna alle anti-oxidanten verloren. Pinda's zijn in dat opzicht beter bestand tegen roosteren.

Noten bevatten geen cholesterol, maar de vetbestanddelen van noten bevatten aanzienlijke hoeveelheden van chemisch verwante non-cholesterol sterolen die behoren tot een groep van verbindingen die bekend staat als de plantensterolen of fytosterolen. Deze sterolen spelen een belangrijke rol in de membranen van de plant op een manier die verwant is aan wat cholesterol doet in dierlijke celmembranen. Fytosterolen zouden bij dragen aan de absorptie van cholesterol in ons lichaam, vergelijkbaar met de van nature in het lichaam (darmen) aanwezige cholesterolverlagers.

De minerale samenstelling van noten kan optimaal genoemd worden, zeker in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Noten bevatten bijvoorbeeld nauwelijks natrium. Hazelnoten bijvoorbeeld bevatten vrijwel geen natrium, pinda's slechts 18 milligram per 100 gram. Voor de goede orde: ongezouten pinda's.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Health Benefits of Nut Consumption | E. Ros in Nutrients, July 2010 2(7): pp 652–682 Plantensterolen | Wikipedia (NL/EN)