Bes
botanisch begrip
BES
VRUCHTEN
PERZIK (PIT)
STEENVRUCHTEN

Bes

Een bes lijkt in veel opzichten op een steenvrucht. Het grote verschil is dat het endocarp dun is, nauwelijks te onderscheiden of zelfs niet waarneembaar en de vrucht niet één maar maar meer dan één zaden heeft, welke we 'pitjes' noemen.

De pit wordt omgeven door het vlezige mesocarp, het centrale gedeelte van het pericarp of vruchtvlees, dat vastgehouden en beschermd wordt door de schil van de vrucht, het exocarp, dat veelal heel dun is, zoals bij de druif, soms ook heel dik, zoals bij de meloen.

Het endocarp is soms aanwezig in de vorm van een dun vlies, soms hechter verbonden aan de pit dan aan het mesocarp, zoals bij de avocado het geval is. Wanneer je de pit van de avocado verwijderd, zie je vaak dat de pit een wazig uiterlijk heeft door dat vlies. Vaak zijn de zaden ingebed in het mesocarp zoals bij de rode bes, en bij de tomaat, het voorbeeld van wat een 'vierhokkige' bes wordt genoemd. De inbedding heeft tot gevolg dat we van veel bessen de zaden automatisch binen krijgen. Dat maakt deel uit van het reproductiemechanisme waarvan de bes zich soms bedient.

Van sommige planten kiemen de zaden namelijk pas, wanneer de zaadhuis doordringbaar is gemaakt voor water. Daarvoor moet de zaadhuid in het spijsverteringsorgaan van zijn aangetast of opgelost.

De bes is een bonte verzameling vruchten, wanneer je ze bekijkt naar hun vorm en samenstelling: bananen, citrusvruchten, dadels, kiwi's, meloenen en papaya's, maar ook aubergines, avocado's. paprika's, dus ook chilipepers en tomaten.

VERTALING BES

engels
berry
frans
baie
italiaans
bacca
spaans
baya
duits
beere
indonesisch
buah buni
japans
 
vietnamees
quả mọng
chinees
jiāngguǒ 浆果
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Steenvrucht | Wikipedia (NL/NL)