Frittata
Italiaans eigerecht
FRITTATA
 
FRITTATA CON ASPARAGI

FRITTATA

Frittata, "gebakken", was tot in de jaren '50 een gebruikelijke aanduiding voor alles wat gebakken was, van gebakken ei en omelet tot aan aardappelen zoals op zijn Spaans de tortilla. Vanaf dat moment is het het equivalent geworden van de gevulde omelet, vergelijkbaar met de kuke-ye uit Iran.

Natuurlijk is een eigerecht als frittata Italië niet zomaar binnen komen vallen. De Sicilianen zijn er van overtuigd dat zij langs de weg van Arabische handelsroutes als eersten kennis hebben gemaakt met de oosterse omelet, lang voordat het het vaste land van Italië bereikte. Rond het jaar 1000. Maar wat is dan precies een frittata, wat is het concept? Frittata is meer een thuisgerecht dan een restaurantgerecht, het besluit om het laatste moment om van alles bij elkaar in de pan te doen? "Hai fatto una frittata!", we hebben er een zooitje van gemaakt.

De meeste pretentieuze kookboeken wijden er geen woord aan, aan de perfecte frittata. Een perfecte frittata wordt sowieso van de beste eieren gemaakt (Marco Pierre White: eieren uit de buitenlucht) . Een goede frittata is nooit droog, altijd luchtig en nét gaar. En de verhouding tussen ei en vulling moet zo zijn dat de frittata niet uiteenvalt, als vuistregel voor de verhoudingen hanteer je gelijke gewichtshoeveelheden ei en water: op 6 medium eieren (circa 350 gram) maximaal 3,5 dl water.

Over de bereiding zelf verschillen de meningen, ook tussen gerespecteerde chefs. Moet een frittata altijd in de pan gekeerd worden, of mag de grill of de salamander worden gebruikt om de bovenkant van de frittata te garen en te bruinen? Kies zelf. Voor de klassieke frittata gelden hoe dan ook de volgende regels:

  • de eieren worden - zonder vulling, maar met smaakmakers- geklopt om een zo luchtig mogelijk resultaat te krijgen,
  • in beginsel wordt de vulling voorgegaard in dezelfde (zware) pan als waarin de frittata (af)gebakken wordt,
  • het rauwe eimengsel wordt over de vulling gegoten, zodat deze goed omsloten wordt,
  • de frittata wordt op zeer laag vuur gegaard totdat de bovenzijde voldoende gestold is om de frittata te keren
  • een frittata wordt in partjes verdeeld en geserveerd met verse salade, brood, bonen, olijven of andere bijgerechten.

In Italië eet men frittata gewoonlijk met Pasen. Zodra de vastentijd voorbij is, die veertig dagen duurt van Aswoensdag tot Pasen, maakt men thuis één of meer frittata's volgens familietraditie. Vaak bevatten deze frittata's worst maar ook asperges, aardappelen, pepers en kaas, bijvoorbeeld ricotta. De frittata wordt geserveerd met Paasbrood. Langzaamaan is het gebruik geworden de frittata's al op Paaszaterdag, de dag vòòr Pasen te maken.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Frittata | Wikipedia (EN)