Een ei splitsen
Kooktechniek
EIEREN SPLITSEN
HULPMIDDELEN
SPLITSEN VAN EIEREN MET/IN DE HAND
SPLITSEN VAN EEN EI

EEN EI SPLITSEN

Het klinkt zo eenvoudig, en zo eenvoudig is het ook, het splitsen van een ei met de hand. Met het juiste gevoel is dat splitsmethode nr 1, zeker wanneer het om een beperkt aantal eieren gaat.

Voor grotere aantallen zijn er prachtige, eenvoudig apparaten te koop, zoals de sépare-oeufs van het Franse Bon-broucke. In een afzonderlijk artikel over eisplitsers (in bewerking) laten we deze en andere prachtige en praktische eisplitsers zien.

Een alternatief voor het splitsen met de hand is het heen en weer bewegen van de dooier van de ene schaalhelft naar de andere, terwijl het eiwit en passant weg loopt. Het allernieuwste op het gebied van eieren splitsen is de op de truc met de fles geënte Yolkr (rechtsboven) , welke via crowdfunding op de markt is gekomen en in een aantal fraaie kleuren te koop is, waaronder de hier afgebeelde grijze. Hiermee zuig je de dooiers op uit een schaal waarin je de eieren eenvoudigweg gebroken hebt.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Denaturation (biochemistry) | Wikipedia (EN/DU) The Hard-Boiled Truth About Cooking the Perfect Egg | Live Science Heat Changes Protein Structure: Frying an Egg - Animation | Cain, et al., Discover Biology, Third Edition, W. W. Norton & Co. © 2006 W. W. Norton & Co. and Sumanas, Inc.