Arrowroot heeft een karakteristieke, herkenbare geur wanneer het in aanraking komt met water. Het bindresultaat van arrowroot is glad en consistent, =veel gladder en consister dan een binding met aardappelzetmeel bijvoorbeeld.
Arrowroot gaat al een binding aan bij 64°, een reden om het te gebruiken bij de bereiding van delicate sauzen, pudding en glazuur, producten die niet aan de kook mogen komen:
- koud toevoegen met een garde, daarna zachtjes verwarmen en met spatel roeren (geen lucht inbrengen) tot aan het bindpunt van - om precies te zijn - 63,94°.
- in koude vloeistof oplossen alvorens arrowroot aan warme vloeistof toe te voegen,
Zetmeelkarakteristiek
Gemiddeld bevat de arrowroot wortel 99% zetmeel (droge stof), waarvan 15% amylose. De korrelgrootte varieert van 30 tot 126 μm. De korrelvorm is minder bol dan die van veel andere zetmeelsoorten, eerder wat afgeplat.
Gezondheidsaspecten
Voedingswaarde, gezondheidsrisico's
Samenstelling per 100 gram rauw product
357
kcal
(1495 kJoule)
0,3
gram
eiwitten
88,1
gram
koolhydraten
3,4
gram
vezels
0,1
gram
waarvan suikers
9
mg
omega-3
36
mg
omega-6
Vitaminen
7,0
µg
foliumzuur (B9)
(3,5% ADH)
Mineralen
40
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
11
mg
kalium
3
mg
magnesium
1
mg
mangaan
2
mg
natrium
5
mg
fosfor
0,1
mg
zink
slotregel
Bronvermelding update juli 2020
Arrowroot | Wikipedia (NL/EN)
Arrowroot | Etymologiebank P.A.F. van Veen, Van Dale etymologisch woordenboek
Arrowroot | M.D. Erdman, 1984 Economic botany, New York Botanical garden
Maranta arundinacea | FAO FAO Ecocrop
Maranta arundinacea | Record display Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen
Arrowroot, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata op Self.com (link verouderd, tabellen door Self opgeheven - zoek brongegevens op de USDA-site : https://fdc.nal.usda.gov/food-search )
Physicochemical Characterization of ArrowrootStarch (Maranta arundinacea Linn) andGlycerol/Arrowroot Starch Membranes | Carlos Andrés Sandoval Gordillo e.a. International Journal of Food Engineering 2014; 10(4): pp 27–735 doi 10.1515/ijfe-2014-0122
Chemical Composition, Mineral Profile, and Functional Properties of Canna (Canna edulis) and Arrowroot (Maranta spp.) Starches | Elevina Pérez, Plant Foods for Human Nutrition 60(3):113-6 · September 2005 DOI: 10.1007/s11130-005-6838-9
slotregel