Bosbessenpie
Haverpie met bosbessen en szechuan
BOSBESSENPIE
 
BOSBESSENPIE MET SZECHUAN   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
MANDY LEE
LADY AND PUPS
AN ANGRY FOOD BLOG

BOSBESSENPIE MET HAVER EN SZECHUANPEPER

Deze pie wordt gemaakt met snelkookhaver. Dat is geen havermout, die is gerold, snelkookhaver is gebroken. Beide zijn te gebruiken, want hebben dezelfde kooktijd (15 minuten).

Door met (ijs)koude boter en koud deeg te werken, krijg je een mooi brokkelig deeg, en het beoogde bakresultaat. Neem dan ook de tijd. Het Nederlandse bosbessenseizoen is van mei tot oktober.

De onovertroffen foto's in dit recept zijn van de hand van Mandy Lee.

INGREDIËNTEN

230
gram
ongezouten, ijskoude boter
325
gram
patentbloem
15
gram
lichtbruine basterdsuiker
3
gram
zout
1
dl
water
3
el
appelcider-azijn
 
 
ijsblokjes
VULLING
450
gram
bosbessen
65
gram
kristalsuiker
1,5
el
citroensap
0,5
tl
100
gram
gebroken havermout
30
gram
donkerbruine basterdsuiker
25
gram
kristalsuiker
2
el
volle melk
AFWERKING
0,25
 
ei
 
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Bereid het deeg voor. Snijd de boter in dobbelsteentjes, en plaats ze terug in de koelkast om door en door koud te blijven. Doe de bloem met de basterdsuker en het zout in een ruime deegkom. Voeg er de koude dobbelsteentjes boter aan toe, en bedek deze met de bloem. Meng alle bloem luchtig dor de boter, en wrijf deze dan met de vlakke hand tot muntdikke, muntgrote vlokken.

Zet deze terug in de koelkast.

DE BEREIDING VAN HET DEEG

Neem het deeg uit de koelkast. Meng water, azijn en ijsblokjes, en voeg er één voor één acht eetlepels van het azijnmengsel aan toe. Roer iedere toevoeging met een vork door het deeg, en vorm dat met de hand stapsgewijs tot een mooi kruimelig deeg. Kneed niet onnodig, wanneer het deeg zijn kruimelige structuur eenmaal verliest, is er geen weg terug meer.

Neem 2/5 deel van het deeg en leg dat op een stuk plastic folie. Neem dat bij de punten en vouw die naar elkaar. Trek de folie aan tot het deeg een vaste bal is geworden. Laat de folie in eerste instantie het werk doen. wanneer de bal is gevormd, druk je het deeg met de vlakke hand tot een dikke schijf, en plaatst die weer in de koelkast.

Doe hetzelfde vervolgens met het resterende deel van het deeg, en laat alle deeg minstens een half uur staan, zodat alle vocht opgenomen kan worden.

DE BEREIDING VAN DE VULLING

Maal de szechuanpeper fijn. Combineer de bessen, de kristalsuiker, het citroensap en de szechuanpeper. Meng de haver, de basterdsuiker en de kristalsuiker, en voeg een kwart hiervan toe aan het bessenmengsel. Roer het resterende havermengsel met de melk tot een dik vloeibaar papje (als nat zand).

DE PIE

Neem de grote schijf deeg uit de koelkast. Druk het deeg met de vingertoppen uit tot een passend formaat voor de pievorm, en houd de rest apart voor de rand. Vul er de vorm mee, en snij de bovenrand af langs de vorm. Bedek de bodem met het rulle havermengsel.

Rol de tweede plak deeg uit, tot een passende afmeting voor de pie-korst. Perforeer de korst later, of breng er tevoren dampgaten in aan met en steekvorm. Klop het ei los met een klein beetje water. Vul de pie met de bessen, en strijk ei op de randen van de pie voor de hechting van de korst. Sluit de pie en druk de randen zorgvuldig aan. Bestrijk de volledige korst met ei en bestrooi deze met de suiker.

Zet de nu minstens een half uur in de koelkast en verwarm de oven intussen voor op 185°. Bak de taart in een minuut of 25 in het midden van de oven, en de laatste 15 minuten onder in de oven.

BRONNEN IN DIT ARTIKEL

Sichuan peppercorn blueberry oatmeal pie | Lady and pups, Mandy Lee