Mast-o khorfeh
Posteleinsalade
MAST-O KHORFEH
SOORTGELIJKE GERECHTEN

MAST-O KHORFEH

Deze Perzische salade is éé van de vele bereidingen in het Midden-Oosten met yoghurt en (zomer)postelein, khorfeh. De oorsprong van posteleinsalade met yoghurt is Centraal-Azië.

De yoghurt is een goede tegenhanger van de posteleinblaadjes, die oxaalzuur bevatten. Door de yoghurt wordt de hoeveelheid in water oplosbaar oxaalzuur in de postelein sterk teruggebracht. Essentieel is de granaatappel, die de frisheid in de salade brengt, zoals komkommer in mast-o khiyar. De zoete granaatappel maakt daarnaast het toevoegen van rozijnen - dat doen de Iranië maar al te graag - overbodig.

De zure room is bedoeld om de yoghurt aan te zuren; in plaats daarvan kan ook verse citroen gebruikt worden. Zorg er voor dat de salade een heerlijk frisse smaak krijgt, maar gebruik geen azijn.

INGREDIËNTEN

180
ml
½
bosje
½
 
granaatappel
60
gram
zure room (citroensap)
1
plakje
30
gram
1
 
slaui
4
takjes
 
 
citroenzest
4
takjes

HET RECEPT

DE YOGHURT

Doe de yoghurt in een mousseline doek en bind deze dicht.

Ga niet knijpen, maar laat de wei rustig uit de yoghurt lopen. Neem daar de tijd voor, minstens drie uur, en plaats de yoghurt-opstelling daarom in de koelkast.

Zet de musir in koud water om te weken. Rooster de walnoten licht en hak ze fijn.

DE BEREIDING

Was de postelein en pluk er de blaadjes vanaf. Droog ze in een doek (invouwen en ronddraaien, als een slacentrifuge). De steeltjes worden in dit recept niet gebruikt. Haal de blaadjes van de munt en hak deze fijn. Snijd de slaui fijn.

Roer de ingrediënten door elkaar, maar houd wat postelein, dille, walnoten en granaatappel achter voor de garnering. Maak de yoghurt op smaak af met zout.

Zet de salade minstens een uurtje in de koelkast zodat de smaken de gelegenheid krijgen goed te integreren.

SERVEREN

Garneer de salade met citroenzest, en de achtergehouden walnoot, granaatappel, dille en postelein.

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2017

Mast-o khorfeh | Taste of Beirout Yoghurt with cucumber M. Shaida, 1992 The legendary cuisine of Persia, Lieuse Publications London ISBN 0-9519-918-1-7 p 234