mast o khiyar
Mâst-o khiyâr
Yoghurtsalade
M&acurc;st-o khiyâr
SOORTGELIJKE GERECHTEN
mast o khiyar
MÂST-O KHIYÂR   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
MARGARET SHAIDA
LEGENDARY CUISINE OF PERSIA
LIEUSE PUBLICATIONS

MÂST-O KHIYÂR

Deze traditionele Perzische yoghurt-komkommersalade is geroemd om zijn rijke smaakpalet en zijn oogstrelend voorkomen.

Het is een rijke versie van een gerecht dat in verarabiseerd Perzisch boorâni heet, een yoghurtgerecht met groenten. De verspreiding van dit type gerechtjes vond plaats in de vroege Middeleeuwen vanuit het Westers Gökturk Khaganaat ten tijde van de Perzische Sassanisische dynastie. Beide rijken grensden aan elkaar. In de periode erna wordt het gerecht over alle Turkssprekende landen verspreid met ingebrip van Griekenland en Bulgarije.

Het Indische raita is via de Mughals, de Perzische heerschappij over India van 1526 tot 1827, in India terecht gekomen, net als naan, dat is afgeleid van het Perziche platbrood nân. Niet andersom.

Deze Iraanse salade is een combinatie van zoet (sultana) en zuur (yoghurt), die daartoe wordt aangezuurd met wat zure room.

INGREDIËNTEN

180
ml
2
 
 
 
zout
1
t
lange of zwarte peper
60
gram
sultanas
60
gram
zure room
4
takjes
4
takjes
30
gram
30
gram
slaui
 
 
 
 
gedroogde muntblaadjes

HET RECEPT

DE YOGHURT

Doe de yoghurt in een mousseline doek en bind deze dicht.

Ga niet knijpen, maar laat de wei rustig uit de yoghurt lopen. Neem daar de tijd voor, minstens drie uur, en plaats de yoghurt-opstelling daarom in de koelkast.

Zet de sultanas in koud water om te weken. Rooster de walnoten licht en hak ze fijn.

DE BEREIDING

Was de komkommers en ontzaad ze zo nodig. Snijd ze in fijne blokjes en bestrooi ze met zout en peper. Laat de komkommer even staan. Haal intussen de blaadjes van de dille en de munt en hak deze fijn. Snijd de slaui en de sultanas fijn, en knijp de komkommer droog.

Roer de ingrediënten door elkaar, en maak op smaak af met zout.

Zet de salade minstens een paar uur in de koelkast zodat de smaken de gelegenheid krijgen goed te integreren. Het lekkerst is de salade de volgende dag pas.

SERVEREN

Garneer de salade met wat achtergehouden walnoot en sultanas en rozenblaadjes. Verkruimel er gedroogde muntblaadjes over heen.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Yoghurt with cucumber M. Shaida, 1992 The legendary cuisine of Persia, Lieuse Publications London ISBN 0-9519-918-1-7 p 234