Kuku-ye sibzamini
aardappeltortilla
KUKU-YE SIBZAMINI
DE KUKU'S
KUKU-YE SIBZAMINI | IRAN   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

KUKU-YE SIBZAMINI

Kuku is een Perzisch gerecht dat veel lijkt op de Italiaanse frittata, een open omelet. Er zijn veel soorten, gebruikmakend van bladgroenten en groene kruiden en deze Kuku-ye sibzamini, van aardappel.

Anders dan in frittata gebruikt men in kuku-ye relatief veel eieren. Deze kuku-ye lijkt op het eerste gezicht op een Spaanse tortilla, maar in tegenstelling tot de tortilla wordt de kuku-ye gemaakt van geraspte aardappel en wordt hij gekruid met kerriepoeder.

Onder dezelfde naam (kuku-ye sibzamini) maakt men in Iran aardappel-patties, die men tezamen met tomaat en augurk in platbrood rolt, vergelijkbaar met de Turkse dürüm. Het is één van de populairste Iranese streetfoodgerechten.

INGREDIËNTEN

250
gram
aardappelen
5
 m
eieren
½
tl
bakpoeder
1
el
kerriepoeder
1
el
bloem
1
 
ui
 
 
zout
 
 
lange of zwarte peper
3
 
olijfolie of ghee
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rasp de ui. Kook de aardappelen voor en rasp ze.

Verwarm de oven voor op 150°.

DE BEREIDING

Breek de eieren en klop er met een vork het bakpoeder, de kerrie, peper en zout en de bloem door. Voeg dan de aardappel- en uirasp toe. Maak deze op smaak met kerriepoeder, zout en peper. Meng het ei met de aardappel- en uirasp. Bak er op medium vuur 'patties' van.

Doe een halve deciliter olie of ghee in een 20cm koekenpan en zet deze in de oven. Verhit de olie en giet er het eimengsel in. Laat de omelet 30 minuten garen (niet afdekken). Giet er dan de resterende olie (of ghee) over en bak de omelet af. Dat duurt 20-30 minuten.

Serveer de kuku-ye met brood, yoghurt en verse kruiden, en bestrooi hem desgewenst met wat poedersuiker.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kuku | Wikipedia (EN)