, Dalle Khursani ko achaar
Dalle Khursani ko Achaar
Nepalese chilipeper-relish
DALLE KHURSANI KO ACHAAR
Nepalese achaars
DALLE KHURSANI KO ACHAAR | NEPAL

DALLE KHURSANI KO ACHAAR

Deze Nepalese achaar is een ferment die traditioneel in een stenen pot wordt gemaakt, van een type vergelijkbaar met de Koreaanse onggi. Het hoofdingrediënten zijn de uit de Himalaya stammende Sikkim komkommer en de Nepalese wilde peper, de timmur.

De pot waarin achaar wordt gemaakt heeft een dikke wand, die er aan bijdraagt dat de temperatuur wordt vastgehouden, zowel tijdens de warme fermentatie, als daarna, wanneer de achaar koel bewaard moet worden.

Deze pittige achaar wordt bij momo's gegeten, dat zijn van origine Nepalese, maar ook in Tibet en Sikkim (India) zeer geliefde deegtasjes gevuld met vlees, gevogelte, groenten of kaas. Momo's zijn te vergelijken met de Chinese dumpling.

INGREDIËNTEN

400
gram
rode dalle khursani pepers
10
teentjes
knoflook
4
cm
gemberwortel
4
el
knoflook-gember-pasta
4
el
geel mosterdzaad
el
korianderpoeder
el
komijnpoeder
tl
geelwortel
2
el
gemalen rode chilipeper
1
 
limoen (sap)
dl
koudgeperste mosterdolie
1
el
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de chilipepers en droog ze een dag of twee in de zon, tezamen met de helft van de fijngesneden knoflook en gember.

DE BEREIDING

Maak het specerijenmengsel. Fruit de geelwortel, de mosterdzaadjes en de pasta van gelijke delen knoflook en gember in een paar eetlepels olie. Laat het mengsel afkoelen en voeg de overige ingrediënten, wat limoensap en de rest van de olie toe. Goed mengen.

Doe de gedroogde pepers, knofllook en gember in een kom. Om de achaar pittig te maken snijd je enkele pepers in. Hoe meer je pepers je van een incisie voorziet, hoe scherper de achaar zal worden.

Werk het specerijenmengsel met het zout door het chili-mengsel en laat dat daarna een half uur rusten. Let op, gebruik voor het mengen een lepel, en doe dat beslist niet met de handen.

Sterileer intussen de pot(ten).

Doe het pepermengsel in een pot of potten met een wijde opening. Zorg dat bovenin de pot een centimeter vrij blijft, onder het deksel. Sluit de pot en plaats deze overdag in de zon, en haal de pot 's avonds binnen. Doe dat vier tot vijf dagen achtereen.

Wanneer de zon verstek laat gaan, plaats je de pot op een zo warm mogelijke plaats, bijvoorbeeld tegen een muur, zodat de straling van de muur de fermentatie bevordert. Dat de fermentatie plaats vindt, kun je zien aan de gasvorming in de pot. De fermentatie wordt na enkele dagen afgebroken door de pot koel weg te zetten.

HET GEBRUIK

Gebruik altijd een schone lepel om de achaar uit de pot te scheppen. Gebruik nooit je vingers, dat zou je wellicht toch al niet doen, dat werkt snel bederf in de hand.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Dalle Khursani ko Achaa | The Gundruk