Msakhan مسخن
Platbrood met kip
Msakhan
 

Msakhan

Msakhan (ook musakhan) is een klassiek Palestijns gerecht, dat met tabouan-brood gegeten wordt. Kenmerkend voor de smaak zijn sumac en mastiek.

Hoewel msakhan vaak gemaakt wordt met stukken kip, wordt het gerecht ook gemaakt met 'draadjes'kip. De klassieke methode is opgebouwd uit laagjes. Eerst laagjes in de bouillon gedoopt platbrood, telkens met een topping van met sumac gesauteerde uiringen en geroosterde amandelen of pijnpitten. Dan weer een platbrood, en 'on top' de kip.

In onderstaand recept wordt het brood gebroken, in bouillon gedoopt en kort in de oven krokant gebakken. Daarna wordt het brood afgdekt met het ui-sumac-megsel, de kip en de noten. In beide gevallen wordt het gerecht met de vingers gegeten

Varianten. In plaats van mastiek wat piment in de bouillon gebruiken, en/of de kip in draadjes trekken, alvorens ze te sauteren.

INGREDIËNTEN

1
hele
kip
3-4
 
groene kardemompeulen
2
el
sumac
DE BOUILLON
1
 
ui (M)
1
stengel
bleekselderij
1
 
wortel
3-4
 
groene kardemompeulen
3-4
gram
mastiek
 
 
zwarte peperkorrels
DE AFWERKING
2
 
uien (M)
 
 
olijfolie
 
 
zout
2
el
sumac
 
 
50
gram
amandelen of pijnpitten
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de kip in stukken en zet deze in licht gezouten water weg. Haal de kip na een half uurtje uit het water, en dep de stukken droog. Marineer de kip met de sumac en fijngewreven kardemomzaadjes.

Snijd één ui in grover stukken, de twee andere snijd je in dunne plakken, die je halveert. Snijd ook de wortel en de selderij. Rol de mastiek fijn met wat zout. Zorg ervoor dat de mastiek ijskoud is, door deze minstens een kwartier in de vriezer te leggen.

DE BEREIDING

Doe de kip in een pan en bedek de kipstukken met water. Voeg er de stukken ui, de bleekselderij en de wortel, de cardamompeulen (gekneusd) en de mastiek aan toe.

Breng het water aan de kook en houd het tegen de kook aan. Gaar de kip in 45 minuten, en neem deze uit de bouillon. Houd de bouillon warm, maar laat de kip af koelen.

Sauteer de fijngesneden ui met de resterende kardemom en sumac. Laat het mengsel licht caramelliseren. Maak het op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en zet het uimengsel opzij. Sauteer nu ook de kip, en voeg daar na vijf minuten het ui-mengsel aan toe. Dek het mengel af en laat het vijf minuten zachtjes op staan.

Doe wat hete bouillon in een schaaltje, en doop daar het in stukken gebroken brood in. Leg het 'gedoopte' brood in een ovenvaste schaal, en schep er het kipmengsel op. Zet de schotel vijf minuten onder de grill, zodat de kip licht bruint, en rooster intussen de nootjes. Dien de schotel heet op, gegarneerd met de geroosterde noten, nog wat extra sumac. Geef er laban bij.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2018

A traditional Jorda/Amman dish: Msakhan | Bonappetour Musakhan | ABCD Bethlehem Musakhan (Palestinian Sumac chicken with sauteed onions) | Chef in disguise