Sattu Ka Paratha
Indiaas platbrood
SATTU KA PARATHA
PARATHA's
SATTU KA PARATHA | INDIA ©2012 FOTO: G KUMMAR

SATTU KA PARATHA

Deze uit Uttar Pradesh en Bihar stammende bereidingswijze is één van de populairste paratha's van India sinds hij gepromoot is in een soap-serie.

De ronde paratha wordt op de zelfde manier gemaakt als een roti, voor de rechthoekige en driehoekige gevormde gevulde paratha's volgt men een vouwtechniek. Een belangrijk ingrediënt in de vulling is sattu, geroosterde gram.

INGREDIËNTEN

4,5
dl
volkorenmeel (of atta)
2,5
dl
water
2
el
olie
1
snufje
zout
 
 
gezeefde tarwebloem
 
 
olie
VULLING
2,5
dl
sattu
0,25
tl
kalonji
0,25
tl
aijwan
0,25
tl
zout
0,25
tl
nigella
1
el
ui
1
teentje
knoflook
1
el
gember
2
el
korianderblad
1
el
fijngesneden chilipeper (groen)
1
el
mango pickle masala
0,5
el
mosterdolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak een soepel deeg door na eerst de olie en het zout door de bloem gewerkt te hebben, beetje voor beetje het water toe te voegen. Kneed het deeg mooi soepel, en zet het half uurtje, afgedekt, weg.

DE BEREIDING

Meng de overige ingrediënten, eerst de droge ingrediënten, daarna de vochtige, en voeg er daarna een kleine hoeveelheid water toe, totdat het mengsel wanneer je het tussen de vingers knijpt, begint te plakken. Tot een licht plakkerig mengsel kneden zogezegd.

Kneed het deeg nog even luchtig door, en neem er telkens een limoen-groot bolletje vanaf om er (circa) zes paratha's van te maken. Doe dat stuk voor stuk.

Bij het nu volgende kneden en vormen wordt de gestrekte hand gebruikt, waarbij de druk wordt uitgeoefend met de vingertoppen.

Druk het bolletje met de hand tot een schijfje, en haal deze door de gezeefde bloem. Leg het deeg op een koele ondergrond en rol er met een deegroller een ronde schijf van, met een doorsnede van circa 15 cm. Besmeer deze met wat olie.

Leg in het midden van het deeglapje twee eetlepels van het sattu-mengsel, en neem het deeglapje op de volle hand. Vouw het deeglapje voorzichtig om de vulling tot een zakje, en knijp dat aan de bovenzijde zachtjes dicht. Vorm met de handen een schijf, waarin de vulling gelijkmatig verdeeld is, door met de hand (vingers) druk op het zakje uit te oefenen en deze al draaiende plat te maken. Een truc is dat beurtelings met de ene, dan met de andere hand te doen, en bij het overpakken de schijf een halve slagof minder te draaien.

Wanneer de schijf gevormd is, wordt deze door de gezeefde bloem gehaald en met de deegroller onder lichte druk uitgerold tot een schijf van circa 20 cm. Doe deze direct in de voorgewarmde pan, zodat hij aan beide zijden geroosterd kan worden. Zodra een zijde geroosterd is, besmeer je die zijde in de pan met olie. Doe dat met de achterzijde van de eetlepel die je daarbij gebruikt. Keer de paratha en doe het zelfde met de andere kant.

Bij dit ingevet bakken, zal de paratha opbollen, het kenmerk van de paratha. Daardoor komt de paratha vrij van de pan. gebruik een pollepel om de randen ook in contact met de pan te brengen en zodoende ook te bruinen, druk de paratha niet ion totaliteit naar beneden, dan verliest hij zijn luchtige (puffy) structuur.

Neem de paratha uit de pan en leg hem op een schaal, en bak de andere af. Serveer de paratha's met een smakelijke chutney.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Paratha is een platbrood dat men eet op het hele Indiaas continent, tot aan Birma toe. De naam is een samenvoeging van 'parrat' dat gelaagd betekent en 'atta', het woord voor deeg.

Het zou uit de Vedische tijd dateren, van 2.000 tot 1.000 voor Christus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Paratha is de algemene benaming. Andere veel gebruikte benamingen zijn parantha en parauntha, en in de Punjab 'prontha'. In Birma wordt het brood palata genoemd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Paratha | Wikipedia (EN) Sattu Paratha | Gayathri, eggless baking and vegetarian food