Bathua ka paratha
Indiaas flatbread (Punjab)
BATHUA KA PARATHA
PARATHA's
BATHUA KA PARATHA | PUNJAB

BATHUA KA PARATHA बथुआ के परांठे

Deze uit Punjab afkomstige paratha wordt gemaakt met het blad van melganzenvoet, ook wel wilde spinazie genoemd of in Hindi 'bathua'.

Melganzenvoet wordt in Punjab als gewas verbouwd, dit is één van de traditionele gerechten met het blad. In ons land komt het eigenlijk alleen in het wild voor. Vervang het eventueel door onze 'wilde' spinazie.

INGREDIËNTEN

4,5
dl
volkorenmeel (of atta)
2,5
dl
water
2
el
olie
1
snufje
zout
 
 
gezeefde tarwebloem
 
 
ghee of olie
VULLING
250
gram
bathua (melganzevoetblad)
0,5
tl
aijwan
25
gram
gember
1
teentje
knoflook
2
 
groene chilipepers
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de melganzenvoet, en verwijder de steeltjes en de dikkere nerven van de blaadjes, die zijn het bitterst. Zet de blaadjes opzij, in ruim water.

Maak een soepel deeg door na eerst de olie en het zout door de bloem gewerkt te hebben, beetje voor beetje het water toe te voegen. Kneed het deeg mooi soepel, en zet het half uurtje, afgedekt, weg.

Laat na de groente ook een half uurtje met rust gelaten te hebben, de blaadjes uitlekken en snijd ze in stukjes.

DE BEREIDING

Verhit wat gheel of olie in een kleine wok (karai) en vioeg daar de asafoetida en de komijnzaadjes aan toe. Zodra de komijnzaadjes 'poffen' voeg je de fijngesneden chilipeper toe, de groente en wat chilipoeder. Laat de groente afgedekt drie minuten garen. Neem dan de deksel van de pan, en kook het groentemengsel droog.

Kneed het deeg nog even luchtig door, en neem er telkens een limoen-groot bolletje vanaf om er (circa) zes paratha's van te maken. Doe dat stuk voor stuk.

Bij het nu volgende kneden en vormen wordt de gestrekte hand gebruikt, waarbij de druk wordt uitgeoefend met de vingertoppen.

Druk het bolletje met de hand tot een schijfje, en haal deze door de gezeefde bloem. Leg het deeg op een koele ondergrond en rol er met een deegroller een ronde schijf van, met een doorsnede van circa 15 cm. Besmeer deze met wat olie.

Leg in het midden van het deeglapje een of twee eetlepels groene blaadjes, en neem het deeglapje op de volle hand. Vouw het deeglapje voorzichtig om de vulling tot een zakje, en knijp dat aan de bovenzijde zachtjes dicht. Vorm met de handen een schijf, waarin de vulling gelijkmatig verdeeld is, door met de hand (vingers) druk op het zakje uit te oefenen en deze al draaiende plat te maken. Een truc is dat beurtelings met de ene, dan met de andere hand te doen, en bij het overpakken de schijf een halve slagof minder te draaien.

Wanneer de schijf gevormd is, wordt deze door de gezeefde bloem gehaald en met de deegroller onder lichte druk uitgerold tot een schijf van circa 20 cm. Doe deze direct in de voorgewarmde pan, zodat hij aan beide zijden geroosterd kan worden. Zodra een zijde geroosterd is, besmeer je die zijde in de pan met olie. Doe dat met de achterzijde van de eetlepel die je daarbij gebruikt. Keer de paratha en doe het zelfde met de andere kant.

Bij dit ingevet bakken, zal de paratha opbollen, het kenmerk van de paratha. Daardoor komt de paratha vrij van de pan. gebruik een pollepel om de randen ook in contact met de pan te brengen en zodoende ook te bruinen, druk de paratha niet ion totaliteit naar beneden, dan verliest hij zijn luchtige (puffy) structuur.

Neem de paratha uit de pan en leg hem op een schaal, en bak de andere af. Serveer de paratha's met wat yoghurt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Paratha is een platbrood dat men eet op het hele Indiaas continent, tot aan Birma toe. De naam is een samenvoeging van 'parrat' dat gelaagd betekent en 'atta', het woord voor deeg.

Het zou uit de Vedische tijd dateren, van 2.000 tot 1.000 voor Christus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Paratha is de algemene benaming. Andere veel gebruikte benamingen zijn parantha en parauntha, en in de Punjab 'prontha'. In Birma wordt het brood palata genoemd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Paratha | Wikipedia (EN) Sattu Paratha | Gayathri, eggless baking and vegetarian food