Chapatti
Indiaas platbrood
CHAPATI
 
CHAPATI | INDIA

CHAPATI

Chapati is de basis voor tarweplatbrood op het Indische continent, een roti dus. Het wordt gemaakt van 'atta', volkorenmeel in een maling die wat fijner is dan de in het westen gebruikelijke.

De bereiding van chapati's is in beginsel eenvoudig. Het deeg wordt gekneed, uitgerold en bij voorkeur op een gietijzeren plaat aan beide zijden gebakken.

De maat van een chapati en de dikte kunnen uiteenlopen, van flinterdun en supergroot, tot de maat en de dikte van een pannenkoekje. In Maharashtra maakt men een chapati van vier lagen, gescheiden door ghee, die daardoor dikker is dan de gebruikelijke chapati. Deze chapati-variant heet 'poli'. De Zuid-Indische eveneens gelaagde variant heet paratha.

Er wordt in India veel gevarieerd qua ingrediënten. Naast tarwemeel worden parelgries (bajra), maïs (makka) of linzen (jowar) gebruikt. De chapati's worden daar naar vernoemd, respectievelijk bajra roti, makke ki roti en Marathi roti. Een roti gemaakt van een mengsel van parekgries, maïs en linzen wordt missi roti genoemd.

GUJRATHI

In bepaalde delen van Nepal bakt men de chapati op deze wijze bijna gaar, om hem vervolgens door hem snel en hevig te verhitten op te blazen. De hete lucht die daarbij wordt ingesloten, gaart de chapati van binnen. Dit wordt een guhjrati of Punjabi phulka genoemd. Voor het opbollen worden de nog niet helemaal gare chapati's nog geen tel boven een open vuur te houden.

INGREDIËNTEN

2
delen
atta meel
1
deel
water of yoghurt
1
snufje
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kneed een deeg. Neem er goed de tijd voor, en kneed het minstens 10 minuten. Dek het deeg af, en laat het een kwartier tot een half uur rusten.

DE BEREIDING

Maak er balletjes van ter grootte van een golfbal. Blijf rollen totdat alle eventuele scheurtjes verdwenen zijn.

Dip een bolletje in bloem, Maak het bolletje eerst plat door er met de vlakke vingers op te drukken. Rol hem vervolgens uit tot de gewenste dikte, met gebruikmaking van een dunne deegroller. Het recept is bedoeld voor 12 chapati's met een doorsnede van 10 centimeter.

Bak de chapati op een droge of licht ingevette gietijzeren plaat aan beide kanten gaar en bruin.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Chapati is afkomstig van het Indische continent, India zelf, Pakistan, Nepal en Bangladesh. Soortgelijke broden zien we op meer plaatsen in ZuidAzië en in de Hoorn van Afrika, bijvoorbeeld in Somalië.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het word chapati betekent 'plat en rond' en is afkomstig uit het Indiaas taalgebied, waar het al in de 16e eeuw gebruikt werd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chapati | Wikipedia (EN) Chapati | Cooking for all seasons