cacik
Cacık
Yoghurt-dip
Cacık
SOORTGELIJKE GERECHTEN

CACıK

Deze Turkse mezze, die voluit Süzme yoğurttan cacık heet, wordt gemaakt van uitgelekte (süzme) Turkse yoghurt, knoflook en komkommer.

Er zijn varianten waarin ook dille en/of munt wordt gebruikt, sumac wordt toegevoegd, of wat citroensap. Een variant waarin in plaats van komkommer postelein wordt gebruikt, wordt eveneens cacık genoemd, of omschrijvenderwijs Yoğurtlu semizotu salatası. Dit recept is ook bekend in de Griekse en Cypriotische keuken. Hetzelfde geldt voor deze komkommer-cacık, die in de Griekse en Cypriotische keuken tzatziki wordt genoemd.

Sarimsakli yoğurt is een yoghurtsaus met alleen knoflook, geen komkommer. Wrijf de knoflook fijn in de vijzel of rasp ze, in een verhouding van 3 teentjes knoflook per 500 ml (süzme) yoghurt.

INGREDIËNTEN

500
ml
4-5
plakjes
 
 
zout
7-8
bl
munt
3
t
knoflook

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de komkommers (de dunne huid wordt niet geschild), halveer ze over de lengte en verwijder het zaad. Snijd de komkommer fijn, bestrooi de blokjes met zout en laat dat korte tijd intrekken.

DE BEREIDING

Roer de yoghurt los

Knijp de komkommer uit. Rasp de knofllook en meng deze met de fijngehakte muntblaadjes en de komkommer door de yoghurt. Laat het mengsel daarna een uurtje in de koelkast staan, zodat de smaken kunnen integreren en breng haar dan op smaak met zout (naar behoefte).

Besprenkel de cacık eventueel met wat citroensap en/of olijfolie.

SERVEREN

Als mezze, met Turks platbrood.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Cacık | Wikipedia (EN/DU) Yoghurt met knoflooksaus N. Hal&ıcı, 1989 Turkish cokbook, Dorling Kindersley Ltd London, p 172 ISBN 0-86318-390-5 Kuru cacık | M. Sırları