Yogurtlu kimyonlu kuzu
Lamsvlees met yoghurt
Yogurtlu kimyonlu kuzu
 
Yogurtlu kimyonlu kuzu | TURKIJE   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

yogurtlu kimyonlu kuzu

Yogurtlu kimyonlu kuzu is een overheerlijke variant op yoghurtlu kebab, vleesspiezen met yoghurt. Zoals de naam aan geeft staan lamsvlees (kuzu) en komijn (kimyo) centraal.

Het lamsvlees - voor dit recept wordt lamsschouder of lamsbout gebruikt - wordt in de oven bereid na gemarineerd te zijn in een kruidig yoghurtmengsel. Hierbij wordt in de regel Aleppo peper gebruikt (pul biber, een milde chilipeper), maar deze hebben we voor een extra aromatische touch vervangen door rode lange peper (piper longum). Naast komijn hebben we ook wat zwarte kardemom gebruikt.

Normaliter wordt het vlees opgediend met ongekruide Turkse yoghurt. Om de smaak van het gemarineerde vlees te accentueren, houden we wat specerijen achter om ook de yoghurt op het bord te kunnen kruiden.

Onderstaand recept is geïnspireerd op het gelijknamige lamsgerecht van Sevtap Yuce en Elbasan tavasi van Nevin Halıcı . In het laatste recept wordt aan de yoghurt een rauwe eidooier toegevoegd. Aller-lekkerst, maar vanwege het salmonella-risico liever in plaats daarvan een specerijenmengsel en/of wat olijfolie.

INGREDIËNTEN

750
gram
lamsschouder (kuzu omuz) of lamsbout
5-6
 
rode lange peper (piper longum)
1
el
3
peulen
1
el
zout
4-5
el
1-2
el
olijfolie
 
 
turkse yoğurt 10%
1
 
dunne pide ekmek
10-12
el
lichtgroene pepers (yeşil biber)
 
 
platte peterselie (maydanoz)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rooster de lange peper, de kardemompeulen en het komijnzaad. Snijd de lange peper in stukken, kneus de kademompeulen en neem de zaden eruit. Doe de peper, het komijnzaad en de kardemomzaden in een specerijenmolen (zoals Bamix) of koffiemolen, en maal ze fijn. Voeg dan het zout toe.

Houd een gedeelte van de specerijen achter om de yoghurt op het bord te kunnen kruiden, maar meng het grootste deel van het specerijenmengsel en de olijfolie door de yoghurt voor de marinade. Laat het mengsel een poosje staan, zodat de smaken goed integreren.

DE BEREIDING

Ontvlies het vlees, en snijd het vet zoveel mogelijk weg. Snijd het vlees tot een dikte van 3-4 cm. Bekleed dan een ovenvaste schaal en bedek deze royaal met aluminiumfolie.

Spreid het vlees uit en wrijf het royaal in met de yoghurt-marinade. Leg het vlees in de schaal op de folie, met de marinade naar onderen. Wrijf ook de andere zijde van het vlees in, en vouw de folie zorgvuldig dicht.

Marineer het vlees minstens een uur, en verwarm intussen de oven voor op 180°C. Zet het vlees minstens twee uur in de oven, tot het sappig gaar is.

Was de pepers. Wil je ze heel laten, verwijder dan voorzichtig de zaadlijst en het zaad. Of snijd de uiteinden met de steeltje van de pepers, halveer ze overlangs en snijd in een vloeiende beweging de zaadlijsten en de zaden weg. Wat je wilt. Verhit intussen een grillpan, en grill de groene pepers tot ze heerlijk gegaard zijn en van die fantastische strepen vertonen.

Haal het gegaarde vlees dan uit de oven en laat het in de folie een half uur rusten. Schakel de oven om op de grillstand en geef het pide-brood een knapperige korst. Niet te lang, dan droogt het uit.

DE AFWERKING

Laat het brood even afkoelen en snijd het in repen. Doe hetzelfde met het vlees. Serveer dat apart of op een royale veeg yoghurt, besprenkeld met wat olijfolie, en licht bestrooid met het specerijenmengsel. Garneer het gerecht met wat peterselie, de gegrillde pepers, het brood en een frisse (tomaten)salade. Geef er de achtergehouden specerijen apart bij, om de yoghurt op smaak te brengen.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Yogurtlu kimyonlu kuzu | S. Yuze, SBS Food