Yángròu miàn piàn
Schapenvlees met noedels
Yángròu miàn piàn
 
Yángròu miàn piàn | MET TOMAAT VERRIJKTE VERSIE   DOWNLOAD RECEPT (PDF/FLASHPLAYER)

Yángròu miàn piàn 烩羊肉面片

Dit recept is een klassieker in Chengdu in de provincie Sichuan, maar komt uit de provincie Xīnjiāng, waar het een specialiteit is van de Oeigoeren. wordt in variaties op tal van plaatsen in China geserveerd, min of meer bij wijze van soep, of zoals op deze foto wat minder vochtig, als bijgerecht.

Smaakmaker in dit recept is dòu bàn jiàng, een kruidige, zoutige pasta van sojabonen en zout.

De Oeigoerse keuken wordt wel een 'arme' keuken genoemd, vanwege het beperkte assortiment aan ingredi¨nten in de van origine nomadische keuken. In dit recept wordt courgette gebruikt, een zeer geliefde en veel gebruikte groente in Xīnjiāng. Heel specifiek is ook gebruik van Miàn piàn 面片, afgebroken stukjes tarwenoedel.

In het gerecht komt daarnaast fěntiáo shǎoxǔ voor. dat is een vermicelli-dikke (shǎoxǔ) noedel, gemaakt van het meel van zoete aardappelen (tiáo). De Miàn piàn wordt vers gemaakt.

Het recept kan met en zonder tomaat worden gemaakt. Hoe meer tomaat, hoe roder het eindresultaat. In onderstaand recept wordt een bescheiden hoeveelheid tomatenpuree gebruikt.

INGREDIËNTEN

MIÀN PIÀN
300
gram
tarwebloem
1
 
ei
150
ml
water
OVERIGE INGREDIËNTEN
 
 
fěntiáo shǎoxǔ
300
gram
lamsbout
1
 
middelgrote aardappel
1
 
wortel
1
 
ui
1
 
kleine courgette (of halve)
 
 
gember
2
el
tomatenpuree
 
 
komijnpoeder
 
 
lichte sojasaus
1
 
lenteui
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Week de noedels en ontdoe het lamsvlees van overtallig vet en vliezen. Snijd het vlees flinterdun, zodat het snel kan garen. Marineren hoort niet thuis in de Oeigoerse keuken.

Maak het noedeldeeg van tarwe en 4 eieren, of 1 ei en 150 ml water, zoals in de ingrediëntenlijst is aangegeven. Kneed het deeg goed door, en zet het minstens een half uur weg, afgedekt onder folie.

Snijd intussen de aardappelen in dunne plakken, en doe hetzelfde met de courgette en de wortel. Snijd de ui fijn.

DE BEREIDING

Snijd de gember fijn en fruit deze in olie in een wok. Voeg de stukjes lam toe, fruit deze aan op hoog vuur. Na tien à vijftien seconden blus je het vlees af met enkele eetlepels water of bouillon. En neemt het vlees uit de wok.

Voeg opnieuw wat olie toe en fruit daar de tomatenpuree in. Voeg de aardappel- en wortelschijfjes toe, en bak deze licht aan. Voeg dan het vlees met de bouillon toe en laat de aardappel en wortel garen.

Breng water aan de kook. Rol het deeg uit tot een lap met een dikte van circa 3 millimeter. Snijd er brede repen van. Wikkel zo'n reep om de onderarm en breek er tussen duim en wijsvinger stukjes van af, die je rechtstreeks in het kokende water 'dropt'. Werk snel, zodat de eerste batch niet overgaar wordt.

Zorg ervoor dat de noedels niet aan de bodem kleven. Houd de pasta met regelmaat met kookstokjes in beweging. Schep de gare noedels met een schuimspaan uit het water, en zet ze opzij.

Met enige ervaring gebruik je geen deegroller, maar maak je rolletjes deeg, waarvan je (met duim en wijsvinger) stukjes afbreekt, die in dezelfde handeling de juiste dikte krijgen. Je snapt, dat is de authentieke manier.

Fruit de komijn, en voeg de uisnippers, de gesneden courgette en de geweekte noedels toe. Maak op smaak met wat sojasaus. Voeg het vlees-groentemengsel toe, en als laatste de verse miàn piàn. Maak op smaak af met zout.

DE AFWERKING

Dien het gerecht direct op. Garneer het met fijngesneden lenteui en/of korianderblad, en besprenkel de schotel licht met wat azijn (of sesamolie). Eventueel rauwe knoflook toevoegen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Yángròu miàn piàn | Xiachufang Lifestyle magazine Yángròu miàn piàn | Roowei Yángròu miàn piàn | Tie Xue Yángròu miàn piàn | Mei shi China