Lìjiāng baba
Gevuld broodje
Lìjiāng BABA
RECEPTEN UIT DE YUNNAN-KEUKEN
Lìjiāng BABA MET WALNOOTVULLING   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

Lìjiāng BABA

BROODJE MET (WAL)NOTENVULLING

Deze Nàxī-specialiteit vraagt enige handigheid, maar is een streetfoodgerecht pur sang. De vulling kan vooruit gemaakt worden, de broodjes zelf maak je (letterlijk) in een handomdraai.

Dit broodje hebben we in Lijiang 'genoten'. De Nàxī bereiden zulke baba's met reuzel, dat klinkt naar de westerse smaak en naar westerse gezondheidsmaatstaven misschien vreemd. Maar reuzel gebruiken om de laagjesstructuur te bereiken (boter kan ook) is een uitdaging, en de reuzel resuteert bovendien in de smaak die je moet hebben ervaren.

Deze baba is de zoetere variant, er zijn ook pittige versies. En wat let je, om te variëren met de vulling: door amandelen te gebruiken of kruiden.

INGREDIËNTEN

HET BROODJE
450
gram
bloem
4,5
dl
bronwater
2
tl
zout
½
tl
bakpoeder
 
 
reuzel
DE VULLING
100
gram
geroosterde pinda's
100
gram
geroosterde walnoten
1
el
zwarte sesam
100
gram
kristalsuiker
2
el
palmsuiker
1
tl
zout
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Meng de bloem met het bakpoeder in een grote kom en voeg er dan beetje voor beetje water aan toe, voortdurend doorknedend.

Blijf kneden tot een zacht soepel deeg is gevormd. Dek het deeg af met een doek en laat het een kwartiertje rusten.

Verkruimel intussen de pinda's, en daarna de walnoten met de sesamzaadjes, totdat een grof poeder ontstaat, zonder stukjes noot. Dat kan met een vijzel of een kleine blender.

Voeg er de suikers aan toe.

DE BEREIDING

Verdeel het deeg in drie porties en maak er ballen van. Rol de bal(len) met een deegroller uit tot een langgerekte lap van een halve centimeter dik en 30 cm lang. Besmeer deze met een eetlepel reuzel. Rol de lap stevig op en 'twist' deze rol, met een wringbeweging. Zet de rol rechtop en druk hem met de handpalm in tot een dikke vlakke schijf.

Kneed het deeg nu met de hand uit tot een ronde lap van een centimeter dikte, en neem die in één of op de hand, afhankelijk van of je grote of kleine handen hebt. Met de andere hand trek je het deeg tot een royale kom, die je naar smaak vult met de notenvulling. Sluit het deeg tot een bol broodje. Herhaal dit procedé voor de andere deegporties.

Rol de bolletjes uit tot ronde schijven van 1 cm dikte en bak deze aan beide zijden in olie in de koekenpan gedurende 2-3 minuten totdat ze bruinen en krokant zijn.

Het originele Naxi recept is aangepast door wat zout toe te voegen aan het deeg en aan de vulling.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Werelderfgoedlijst: Lìjiāng |Unuesco WHC ALìjiāng baba | Street foodie