Yú xiāng qiézi
Aubergine in vissige saus
Yú xiāng qiézi
 
yú xiāng qiézi   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
ELAINE LUO
HONEST COOKING
 

yú xiāng qiézi 鱼香茄子

Dit recept is een klassieker in Chengdu in de provincie Sichuan, maar wordt in variaties op tal van plaatsen in China geserveerd, min of meer bij wijze van soep, of zoals op deze foto wat minder vochtig, als bijgerecht.

Een belangrijke smaakmaker in dit recept is dòu bàn jiàng, een kruidige, zoutige pasta van sojabonen en zout.

In het gerecht komt geen vis-ingrediënt voor, dat is ook niet de bedoeling. Yú xiāng betekent 'fish fragrance' (vissengeur) en bestaat uit een mengsel van (gelijke delen) fijngesneden en geroerbakte gemberwortel, knoflook, sla-ui en la jiao jiang. In plaats van de Chinese 'sambal' la jiao jiàng is in dit gerecht dòu bàn jiàng gebruikt. Het kan uitstekend in de wok bereid worden.

INGREDIËNTEN

500
gram
aubergine
1
tl
sichuan pepers
2
el
dòu bàn jiàng (bonenpasta)
Yú xiāng
2
teentjes
knoflook
2
cm
gemberwortel
1
 
lente-ui
1
el
1
tl
kristalsuiker
 
 
maizena
NAAR BEHOEFTE
 
 
korianderblad
3
el
lichte sojasaus
0,75
dl
kippenbouillon
 
 
zout
 
 
sesamolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de aubergine in de lengte in stukken. Week ze een kwartier in water en droog ze af. Frituur ze daarna. Door het vooraf weken, nemen ze nauwelijks vet op.

Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Snijd de ingrediënten voor de yú xiāng fijn (mirepoix) en meng ze. Laat ze even staan.

DE BEREIDING

Rooster de (hele of gevijzelde) Sichuan-pepers in een droge, niet ingevette wok. Doe dan wat olie in de wok en voeg er op hoog vuur de dòu bàn jiàng toen. Na tien à vijftien seconden voeg je er de yú xiāng aan toe. Blus af met enkele eetlepels bouillon.

Gebruik meer bouillon wanneer je het gerecht als soep wilt op dienen.

Houdt het mengsel zachtjes aan de kook en bind het licht met wat maizena. Voeg de aubergine toe en schep deze door de saus. De saus moet 'aan hangen'. Breng de aubergine op temperatuur.

Dien het gerecht direct op. Garneer het met fijngesneden slaui en korianderblaadjes en besprenkel de schotel licht met wat azijn (of sesamolie).

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Yu Xiang Qie Zi (Sichuan Eggplant) | Elaine Luo, China Sichuan food Yu Xiang Qie Zi (Sichuan Eggplant) | The mala project