Jiangmi lian'ou
Lotuswortel met kleefrijst
Jiangmi lian'ou
LOTUSWORTEL RECEPTEN
Jiangmi lian'ou | LOTUSWORTEL GEVULD MET KLEEFRIJST , CHINA

Jiangmi lián'ou 江米蓮藕

Lotus gevuld met kleefrijst

Met dit gerechtje doe je wat je met lotuswortel normaal gesproken nooit doet ! De wortel net zo lang koken tot hij al zijn knapperigheid verliest en boterzacht wordt. Een heerlijk dessert !

Toch is precies dat de bedoeling in dit dessert, een specialiteit van Jiangsu. Door de kanalen in de lotuswortel met kleefrijst te vullen en deze net zo lang te garen tot de rijst mooi papperig is, is ook de wortel dat. De smaken van de lotuswortel en de kleefrijst versterken elkaar. Gebruik redelijk forse wortel-segmenten.

Traditioneel wordt deze gevulde lotuswortel gegeten met osmanthussiroop, een specialiteit van het naburige Hangzhou. Voor deze siroop worden de bloemen van de Osmanthus fragrans (familie van de olijf) gebruikt die een heerlijke geur hebben, die doet denken aan perziken of abrikozen. Gebruik eventueel honing.

INGREDIËNTEN

2
 
lotuswortel-segmenten
40
gram
kleefrijst
50
gram
bruine basterd
80
gram
kristalsuiker
2
el
osmanthus siroop (guihuajiang)
2
 
rode dadels

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Spoel de kleefrijst enkele malen met schoon water en laat de rijst een nachtje in schoon water staan.

DE BEREIDING

Laat de rijst uitlekken en meng de rijst met twee eetlepels kristalsuiker. Was de lotuswortels en schil ze. Was ook de kanaaltjes, onder de stromende kraan, terwijl je de binnenkant met een eetstokje heel voorichtig raspt. Leg de geschilde wortels in licht aangezuurd water, zodat ze niet verkleuren, en snijd er een kapje van af, dat als deksel dienst zal doen.

Vul de kanaaltjes geheel met de kleefrijst. Wees daarbij niet te haastig, en probeer het met wat schudden en de lichte hulp van een eetstokje. Sluit de wortel met het kapje en besvtig dat met enkele houten prikkers.

Doe de beide wortels in een pan en et de wortels juist onder water. Doe er de basterdsuiker, de rest van de kristalsuiker en de rode dadels in, en breng het water aan de kook. Draai de warmtebron lager, en laat de lotus 20 minuten sudderen. Draai ze daarna om en laat ze nogmaals 20 minuten sudderen. In een snelkookpan is de kooktijd 30 minuten.

Neem de lotuswortel uit de pan en laat haar afkoelen. Snijd er plakken van en druppel daar wat osmnathus-siroop over.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2018

Stuffed lotus with sticky rice | China Sichuan food Honey Lotus Root with Sticky Rice | Maggie Zhu, Omnivore's cookbook Lotus roots stuffed with sweet rice | Madame Huang's Kitchen