Gong pǎo lián'ou
Lotuswortel met szechuansaus
Gong pǎo lián'ou
LOTUSWORTEL RECEPTEN
KUNG PAO LOTUS | LOTUS MET SZECHUANSAUS   DOWNLOAD RECEPT (FLASHPLAYER)

Gōngbǎo lián' ou 跑蓮藕

Lotus in gong-bao saus

In China (en Japan) is gesauteerde lotus een lekkernij. Dit recept is daar een variatie op, waarbij de lotus in plaats van hem te sauteren, kort gefrituurd wordt. De klassieke Gōngbǎo saus zorgt voor de onmiskenbare Szechuan-touch.

De saus, die ook wel kung bao wordt genoemd, wordt traditioneel gebruikt bij Gōngbǎo jī dīng, een kipgerecht. Dat dateert uit de 19e eeuw. Het is ter ere van gouverneur Dīng Bǎozhēn 'in blokjes gesneden kip van de gouverneur' genoemd. Gōngbǎo betekent letterlijk paleisbewaker.

Lotus wordt gesauteerd door de schijfjes lotuswortel een minuut of 2-3 in kokend water te garen. De reden om de lotus kort te frituren, zijn de scheurtjes in de lotus die dat op levert, waardoor de lotus de saus beter op neemt.

De hoeveelheden zijn afgestemd op een bijgerechtje, of een maaltijd voor twee. Serveer er dan witte rijst bij.

INGREDIËNTEN

2
 
lotuswortel-segmenten (lán'ǒu)
3-5
cm
gemberwortel
2
teentjes
knoflook
5-6
 
gedroogde rode chilipeper
 
 
gepelde pinda's
15-20
 
szechuan pepers
 
 
maizena
4
gram
sla-uitjes
GONG PAO SAUS
½
el
donkere sojasaus
1
el
lichte sojasaus
1
el
zwarte rijstazijn
 
 
zout
½
tl
kristalsuiker
1
tl
sesamolie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Meng de ingrediënten voor de saus

Verwarm olie in een pan tot 160°.

DE BEREIDING

Was de lotuswortels en schil ze. Snijd er niet te dikke plakken van.

Frituur de pinda's, en leg die op keukenpapier aan de kant. Frituur vervolgens de lotusschijven, en doe het zelfde. Het is voldoende om de lotusschijven 2-3 minuten te frituren, tot de randen van de schijfjes bruin kleuren. Snijd intussen de slauitjes fijn (inclusief de groene delen).

Schakel nu over naar de wok. Verwarm deze goed, en voeg, wanneer de wok goed heet is, wat olie toe. Draai het vuur lager, en handel vanaf nu snel. Fruit de gember, en roer er zodra deze goed geurt, de szechuanpeper en de knoflook doorheen, en direct daarna de gefrituurde lotusschijfjes. Snelheid is belangrijk, om te voorkomen dat de knoflook verbrandt en bitter wordt.

Voeg dan de saus toe, en wanneer ook die goed warm is, een papje van één eetlepel maizena en twee eetlepels water. Bind de saus ermee.

Voeg als laatste de pinda's toe, en dien op. Garneer met de fijngesneden lente-ui.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2018

Kung Pao Lotus Root | China Sichuan food Kung Pao Chicken | Wikipedia (EN) Origin of Kung Pao Chicken | Rainbow mandarin