Tsubushi an
Zoete pasta van azukibonen
TSUBU AN
JAPANSE AZUKIBONENPASTA'S
TSUBU-AN

TSUBUSHI AN 粒餡  [JAPAN]

Tsubu-an is de rustiekste vorm van een anko, waarbij de bonen keurig heel gelaten worden. De bereiding is weliswaar niet ingewikkeld, maar vereist de uiterste zorg, zoals blijkt uit onderstaand recept. Het is hetzelfde recept als dat voor tsubushi-an, waarvoor echter een deel van de bonen fijn gewreven wordt.

Tsubu-an wordt onder meer gebruikt voor het vullen van broodjes, anman geheten, en pannenkoekjes, dorayaki. Voor dit recept worden rode azuki-bonen gebruikt, gewone kristalsuiker en een snufje zout. Het zout kan desgewenst achterwege worden gelaten.

INGREDIËNTEN

300
gram
azukibonen
150
gram
kristalsuiker
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kijk of er steentjes tussen de bonen zitten, verwijder die, en was de bonen grondig. Zet ze in een ruime hoeveelheid koud water en laat ze daar in weken tot ze mooi gezwollen zijn, minstens een nacht, liefst langer.

DE VOLGENDE DAG

Giet de bonen af en ververs het water. Zorg dat het water een vingertopje boven de boven staat, en blijft. Vul zo nodig heet water bij. Breng ze daarin aan de kook en schuim het water af. Giet de bonen weer af en ververs het water nogmaals. Breng het water weer aan de kook en schuim weer af. Herhaal dit nog eenmaal.

Laat de bonen nu goed doorkoken, bij voorkeur zo'n anderhalf uur. De bonen zijn gereed zodra ze open vallen. Kook ze echter niet tot pap!

BEREIDING

Giet de bonen af, en bewaar het kookvocht. Doe de bonen in een gietijzeren pan en voeg de suiker in drie porties toe. Verwarm de bonen en roer er met een houten lepel voorzichtig de suiker door, tot deze geheel is opgelost. Zet de warmtebron daarbij niet te hoog. Doe hetzelfde met de beide andere porties suiker.

Wanneer de suikermassa aan de plan blijft kleven, dient (heet) kookvocht toegevoegd te worden. Niet overdadig, juist genoeg om de massa los van de pan te krijgen.

De tsubu-an is klaar wanneer de suiker volledig is opgelost en opgenomen. De bonen zijn nu zacht genoeg om fijn gedrukt te worden.

Voor tsubu-an gebeurt dat niet, voor tsubushi-an wordt een gedeelte van de bonen (niet te) fijngewreven, zodat een mixture van gebroken en hele bonen ontstaat. Het recept is voor het overige identiek.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Koshi-an, know what you eat | CalorieSlism