Ogura an
Zoete pasta van azukibonen
OGURA AN
JAPANSE AZUKIBONENPASTA'S
OGURA-AN

OGURA AN 小餡 [JAPAN]

Ogura-an is een bijzondere tsubu-an, waarvoor de beste azukibonen, da dainagonboon, wordt gebruikt. Deze worden niet zoals tsubu-an in water gekookt, maar in melasse gegaard.

Naast deze uitsluitend uit gave bonen bestaande ogura-an bestaat ook de tsubushi-variant, waarbij de hele bonen gemengd worden met een gezeefde pasta, toshi-an. Deze (tsubu) ogura-an wordt gemaakt met de superieure dainagon-azuki. Dit type bonen is niet alleen groter dan de gewone azukibonen van het Erimi-type, ook donkerder van kleur.

INGREDIËNTEN

200
gram
azukibonen
150
 
gram
 
melasse of
mix van kristalsuiker en honing

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kijk of er steentjes tussen de bonen zitten, verwijder die, en was de bonen grondig. Zet ze in een ruime hoeveelheid koud water en laat ze daar in weken tot ze mooi gezwollen zijn, minstens een nacht, liefst langer.

DE VOLGENDE DAG

Giet de bonen af en ververs het water. Zorg dat het water een vingertopje boven de boven staat, en blijft. Vul zo nodig heet water bij. Breng ze daarin aan de kook en schuim het water af. Giet de bonen weer af en ververs het water nogmaals.

BEREIDING

Laat de bonen nu kort (ongeveer een half uur) koken tot ze mooi gezwollen zijn maar nog niet gaar. Meng de melasse door de bonen en gaar ze daar op zacht vuur in. De bedoeling daarvan is dat de suiker tot de kern van de boon door dringt.

Ogura-an wordt onder meer als vulling voor flensjes gebruikt. Geen recept daarvan wel de aanstekelijke foto's van de site JapanDish.com.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Dainagon azuki | Shungate, the perfect seasons of Japan