Koshi an
zoete pasta van azukibonen
KOSHI AN
JAPANSE PASTA'S
KOSHI AN

KOSHI AN 漉し餡 [JAPAN]

Koshi-an is de fijne anko, waarbij de bonen heel fijn gepureerd worden en gezeefd (koshi betekent 'gezeefd', an 'pasta'). Top-patissiers gebruiken paardenharen zeven en zeven met de hand, om iedere ongerechtigdheid te verwijderen. De pasta heeft een kastanje-achtige smaak en wordt gebruikt als vulling voor wagashi's en bij de bereiding van cakes.

Voor dit recept worden rode azuki-bonen gebruikt, gewone kristalsuiker en een snufje zout. Het zout kan desgewenst achterwege worden gelaten. Voor shiro an worden de rode bonen vervangen door speciale limabonen.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kijk of er steentjes tussen de bonen zitten, verwijder die, en was de bonen grondig. Zet ze in een ruime hoeveelheid koud water en laat ze daar in weken tot ze mooi gezwollen zijn, minstens een nacht, liefst langer.

DE VOLGENDE DAG

Giet de bonen af en ververs het water. Zorg dat het water een vingertopje boven de boven staat, en blijft. Vul zo nodig heet water bij. Breng ze daarin aan de kook en schuim het water af. Giet de bonen weer af en ververs het water nogmaals. Breng het water weer aan de kook en schuim weer af. Herhaal dit nog eenmaal.

Laat de bonen nu goed doorkoken, bij voorkeur zo'n anderhalf uur.

BEREIDING

Zet een zeef boven een pan. De zeef moet tot vlak boven de bodem van de pan reiken. Doordat de zeef straks in het kookvocht hangt, wordt het scheiden van de zaadhuidjes gemakkelijker. Schep er met niet te grote hoeveelheden tegelijk de bonen met hun kookvocht in en druk de bonen door de zeef. Verwijder zo nu en dan de schilletjes. Bewaar het kookvocht.

AFWERKING

Doe de pasta in een gietijzeren pan en voeg de suiker toe. Verwarm de pasta en roer er met een houten lepel de suiker door, tot deze geheel is opgelost. Zet de warmtebron daarbij niet te hoog. De koshi an zal gaan borrelen ten teken dat hij gaat koken.

Temper de warmtebron, maar blijf roeren tot de pasta de gewenste dikte heeft bereikt. Roer bij voorkeur met rechte trek- en duwbewegingen voor een optimale menging.

De koshi an is klaar wanneer hij begint te glanzen. Stort hem op een glazen of keramische plaat om af te laten koelen.

Wanneer de pasta in een stadium te droog lijkt te worden, kan wat van het achtergehouden kookvocht worden toegevoegd, wanneer de pasta te vochtig is, zal deze langer moeten koken om het water te laten verdampen. De bereiding kan ook met suikersiroop in plaats van suiker. Los de gegeven hoeveelheid suiker hiertoe op in een deciliter water.

VARIATIES OP KOSHI AN

Koshi an wordt per difinitie gemaakt van (rode) azukibonen. Dezelfde pasta gemaakt van (witte) limabonen heet shiro-koshi an. de bereidingswijze is identiek aan die van koshi an.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

300
gram
azukibonen
200
gram
kristalsuiker
 
 
zout
 
155
kcal
(650 kJoule)
9,8
gram
eiwitten
27,1
gram
koolhydraten
6,8
gram
vezels
0,6
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B2
0,1
mg
nicotinezuur
0,1
mg
pantotheenzuur
2,0
µg
foliumzuur (B9)
MINERALEN
0,2
mg
koper
2,8
mg
ijzer
60
mg
kalium
30
mg
magnesium
3
mg
natrium
85
mg
fosfor
1,1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Koshi-an, know what you eat | CalorieSlism