Niboshi dashi
Basisbouillon van sardien
NIBOSHI DASHI
DASHI-VARIATIES, RECEPTEN

NIBOSHI

Dashi is de meest toegepaste bouillonbasis in de Japanse keuken. Deze wordt gebruikt in miso soepen, noedelsoepen en veel sudder- en stoofgerechten.

Niboshi dashi wordt gemaakt met jonge sardines, die gedroogd gekocht wordt. Het zijn, wat er op de verpakking ook moge staan, geen ansjovissen maar sardienen. De visjes zijn gekookt, voordat ze gedroogd werden. Ze variëren in lengte, de kleinste visjes hebben de mildste smaak. Deze dashi smaakt gemiddeld meer naar vis dan de katsuobushi dashi's, en past daardoor beter bij de winter dan bij de zomer.

INGREDIËNTEN

1
liter
water
10
gram
kombu
10
stuks
gedroogde sardien (niboshi)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Zorg dat de gedroogde visjes vers zijn, dat de inhoud van de verpakking smakelijk ruikt.

Week de visjes minstens een uur in koud water.

Verwijder de koppen en voor zo ver mogelijk (en aanwezig) de ingewanden van de visjes, zodat de bouillon niet bitter wordt.

Kombu is facultatief in dit recept, kan worden weggelaten.

DE BEREIDING

Doe de geweekte visjes, eventueel met wat kombu in een pan met water dat gedurende een uur op 65° wordt gehouden.

Verwijder de kombu tussentijds.

Giet de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek uit.

DE ALTERNATIEVE BEREIDING

Week de kombu niet vooraf. Breng de kombu op matig vuur in koud water (zachtjes) aan de kook. Verwijder de kombu zodra deze gaat drijven, en voeg de vlokken toe zodra het water kookt. Neem de pan al na tien tellen van het vuur. De vlokken zullen zinken. Giet de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek uit.

Eet vers bereide dashi op de dag dat hij gemaakt is!

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Dashi smackdown |The international culinairy center's Tech'N stuff Dashi recipe | Savory life: Japanese soups Dango-Jiru | Dungeon's dagboek