Hoshi shiitake dashi
basisbouillon van paddestoelen
HOSHI shiitake DASHI
DASHI-Variaties
 
DASHI
 

HOSHI SHIITAKE DASHI

Dashi is de meest toegepaste bouillonbasis in de Japanse keuken. Deze wordt gebruikt in miso soepen, noedelsoepen en veel sudder- en stoofgrechten.

Hoshi-shiitake dashi is een vegetarische dashi van shiitakes en eventueel kombu. Deze dashi wordt gewoonlijk op smaak gebracht met wat sake, shoyu of mirin.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Wrijf de gedroogde paddestoelen schoon met een vochtige doek of keukenpapier, en week ze in een halve liter water, gedurende de nacht, maar minstens drie uur.

Zorg dat de paddestoelen geheel onder water staan.

Spoel de kombu om overtollig zout kwijt te raken, of wrijf de kombu af met een vochtige doek (keukenpapier) en zet de kombu in koud water.

BEREIDING

Haal de paddestoelen uit het water, en verwijderen de steeltjes. Snijd de paddesteoelen in schijfjes. Laat deze op matig vuur hoogstens 15 minuten zachtjes in het weekvocht koken. Filter het weekvocht en gebruik de paddestoelen in een (ander) gerecht. Neem de kombu uit het weekvocht en doe de kombu over in een pan met schoon water dat gedurende een uur op 65° wordt gehouden. Neem de pan van het vuur en giet de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek uit bij het gefilterde weekvocht van de shiitakes.

Eet vers bereide dashi op de dag dat hij gemaakt is!

INGREDIËNTEN

1
liter
water
4
 
gedroogde shiitakes
10
gram
kombu

CULINAIR (RECEPTEN)