Tinolang manok
Kipgerecht
TINOLANG MANOK
PHILIPPIJNSE GERECHTEN

TINOLANG MANOK

Tinolang of nilagang is een authentiek Philippijns lunchgerecht. Het is een soep waarin kip en gember de boventoon voeren.

In dit recept worden traditionele Philippijnse ingrediënten gebruikt, zoals chayotes, een meloenachtige vrucht) en moringablad (één van de gezondste groenten ter wereld). De eerste kan vervangen worden door wellicht wat gemakkelijker verkrijgbare onrijpe papaya, de tweede door chiliblaadjes (sili) en in het uiterste geval door spinazie.

In deze bereiding wordt rijstwater gebruikt, in plaats van een bouillon. De smaak is daardoor vlakker, dan wanneer je een bouillon zou gebruiken. Ook op de Philippijnen wordt daar graag op teruggevallen. De gember is essentieel, en hoewel de hoeveelheid gember in recepten in de regel in centimeters wordt aangegeven, geeft dit recept een gewichtshoeveelheid van -in dit geval- geschilde gember. Het beste resultaat bereik je door de gember fijn te maken met behulp van een fijne microplane-schaaf of rasp.

INGREDIËNTEN

500
gram
manok (kippenvlees)
2
 
1
beker
2
el
patis (vissaus)
2-3
tl
ginayat, geraspt (gemberwortel) [5-6 gram]
2
teentjes
bawang (knoflook)
1
 
sibyuas (ui)
2
liter
rijstwater

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de knoflook en de gember fijn, en sauteer de gember op laag vuur, totdat alle aroma vrij komt.

Voeg dan de knoflook aan toe. Sauteer deze kort mee, en laat de knoflook daarbij beslist niet aanbranden, dan wordt hij bitter. Haal de gember en de knoflook uit de pan.

DE BEREIDING

Snipper de ui en fruit deze. Voeg de in hapklare stukken gesneden kip er bij en bak de kip 3-5 minuten mee, zodat hij een beetje kleurt.

Overgiet de kip met het rijstwater (of gewoon water, eventueel bouillon) en voeg de knoflook/gember toe.

Snijd de chayote in eetbare plakjes en voeg deze toe. Kook de kip half gaar, alvorens er de chayote aan toe te voegen en de kip en chayotes beide te garen. Doe de garing op laag vuur.

Voeg er als laatste de malunggay-blaadjes aan toe, en kook deze hoogstens enkele minuten mee. Breng de soep op smaak met vissaus (niet mee laten koken). Wees voorzichtig met de dosering, zeker wanneer bouillon in plaats van rijstwater is gebruikt.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tinolang manok | Philippines insider