Halaan sa malunggay
Soep met venusschelpen en moringablad
Halaan sa malunggay
PHILIPPIJNSE GERECHTEN
HALAAN SA MALUNGGAY   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

Halaan sa malunggay  PHILIPPIJNEN

In deze soep zijn de typisch Philippijnse smaken van gember, vissaus en moringablad verenigd met verse venusschelpen. Dit is de basissoep. Een variant erop is Ginataan halaan, waarin in plaats van water kokosmelk wordt gebruikt.

De gember is essentieel, en hoewel de hoeveelheid gember in recepten in de regel in centimeters wordt aangegeven, geeft dit recept een gewichtshoeveelheid van -in dit geval- geschilde gember. Het beste resultaat bereik je door de gember fijn te maken met behulp van een fijne microplane-schaaf of rasp.

INGREDIËNTEN

500
gram
halaan (venusschelpen)
2-3
tl
ginayat, geraspt (gemberwortel) [5-6 gram]
2
teentjes
bawang (knoflook)
1
 
sibyuas (ui)
2
liter
water
1-2
el
patis (vissaus)
1
beker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de schelpen zorgvuldig onder stromend water en zet ze -onder water- weg in de koelkast. Laat ze zo zeker een halve dag staan, zodat het zand in de schelpen kan bezinken. Ververs het water iedere circa anderhalf uur. Spoel ze nogmaals af alvorens ze te gebruiken.

Snijd de knoflook en de gember fijn, en sauteer de gember op laag vuur, totdat alle aroma vrij komt.

Voeg er dan de knoflook aan toe.
Sauteer deze kort mee, en laat de knoflook daarbij beslist niet aanbranden, dan wordt hij bitter. Haal de gember en de knoflook uit de pan.

DE BEREIDING

Snijd de ui in dunne ringen en fruit deze. Breng het water aan de kook. Voeg er de vissaus aan toe, dan de schelpen en breng het water weer aan de kook. De schelpen zullen dan binnen 2-3 minuten open gaan.

Houd de soep zachtjes aan de kook en voeg er direct de gember en de knoflook aan toe en als tenslotte de malunggay-blaadjes. Kook deze hoogstens enkele minuten mee. Breng de soep zonodig op smaak.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Halaan sa malunggay | Ulam ala pobre