Ginataang sa malunggay
Kokossoep met venusschelpen en moringa
Ginataang sa malunggay
PHILIPPIJNSE GERECHTEN
HALAAN SA MALUNGGAY   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

Ginataang (halaan) sa malunggay  PHILIPPIJNEN

In deze soep zijn de typisch Philippijnse smaken van gember, vissaus en moringablad verenigd met verse venusschelpen, die we kennen van Halaan sa malunggay, de basissoep.

Ginataang betekent 'in kokos bereid', en dat is deze soep in tegenstelling tot de basissoep ook. Daaraan toegevoegd zijn stukken pompoen of pompoenbloemen, naar keuze (en beschikbaarheid).

De gember is essentieel, en hoewel de hoeveelheid gember in recepten in de regel in centimeters wordt aangegeven, geeft dit recept een gewichtshoeveelheid van -in dit geval- geschilde gember. Het beste resultaat bereik je door de gember fijn te maken met behulp van een fijne microplane-schaaf of rasp.

INGREDIËNTEN

500
gram
halaan (venusschelpen)
2-3
tl
ginayat, geraspt (gemberwortel) [5-6 gram]
2
teentjes
bawang (knoflook)
500
ml
kokoscrème
1
 
sibyuas (ui)
500
ml
kokosmelk
1-2
el
patis (vissaus)
 
 
bulablak ng kalabasa (pompoenbloemen)
1
beker

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de schelpen zorgvuldig onder stromend water en zet ze -onder water- weg in de koelkast. Laat ze zo zeker een halve dag staan, zodat het zand in de schelpen kan bezinken. Ververs het water iedere circa anderhalf uur. Spoel ze nogmaals af alvorens ze te gebruiken.

Snijd de knoflook en de gember fijn, en sauteer de gember op laag vuur, totdat alle aroma vrij komt.

Voeg dan de knoflook aan toe. Sauteer deze kort mee, en laat de knoflook daarbij beslist niet aanbranden, dan wordt hij bitter. Haal de gember en de knoflook uit de pan.

DE BEREIDING

Breng de kokosmelk zachtjes aan de kook en reduceer deze tot de helft, gedurende 10-15 minuten. Snijd de ui in dunne ringen en fruit deze. Voeg de kokoscr&eagrave;me en de vissaus aan de ingedikte kokosmelk toe, dan de schelpen. Breng de soep weer aan de kook. De schelpen zullen dan binnen 2-3 minuten open gaan.

Houd de soep zachtjes aan de kook. Voeg er direct de gember en de knoflook aan toe, de bloemen, en als laatste de malunggay-blaadjes. Kook de bloemen en de malunggay-blaadjes hoogstens enkele minuten mee. Breng de soep zonodig op smaak, en dien deze direct op met gestoomde witte rijst.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Halaan sa malunggay | Ulam ala pobre