Colenak
Geroosterde cassave-tapai in kincosaus
COLENAK
 
COLENAK

Colenak Soenda, IndonesiË

Colenak is een gerecht (snack) van geroosterde cassave-tapai (peuyeum) , gedoopt in kinco-saus. Hoewel het een klassiek gerecht heet te zijn, is het nog geen honderd jaar oud.

Het gerecht wordt ook Tapai bakar genoemd, wat geroosterde tapai betekent. De kinco-saus, een siroop van gezoete santan gearomatiseerd met pandanblad, wordt daarbij verrijkt met kokoskrullen, nangka of durian. Colenak wordt zowel koud als warm gegeten, het liefst in combinatie met schepijs.

In onderstaand recept wordt een grillplaat of -pan gebruikt, maar de bereiding kan ook, zoals origineel, op een rooster boven houtskool.

INGREDIËNTEN

500
gram
peuyeum (tapai sinkong)
2
el
boter
SAUS KINCA DUREN
 
 
parutan kelapa (rasp) van halve kokosnoot
400
ml
santan (dikke kokosmelk)
150
gram
gula kelapa (kokossuiker)
2
 
daun pandan (pandanbladeren)
 
snufje
garam (zout)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak de kinco-saus, en verwarm een grillplaat.

DE BEREIDING

Breek de cassave-tapai in stukken, of druk de cassave voorzichtig plat. Smeer de tapai rondom in met boter, en rooster ze aan beide zijden.

OPDIENEN

Geef de geroosterde koud of warm, vergezeld van schepijs en vers fruit. Verrijk de kincosaus eventueel door er naast kokosrasp dunne schilfers jonge kokos door te roeren.

OORSPRONG

Colenak is in1930 bedacht door Pak Murdi die een stalletje had aan de Jalan Ahmad Yani in Bandung. Hij roosterde zijn peuyeum (tapai sinkong) om met de geur klanten te trekken.

Hij noemde zijn snack dicocol enak , wat zo iets als 'gedompelde lekkernij' betekent. Hij serveerde zijn geroosterde tapai gedompeld in kinco-saus, de combinatie die nu colenak heet, een samentrekking van de oorspronkelijke benaming.

Jalan Ahmad Yani is nu een belangrijke winkelstraat, waarin de Murdi winkel bescheiden aanwezig is. Op nr 733 verkoopt de inmiddels derde generatie Murdi nog altijd de originele colenak verkoopt. De peuyeum wordt er boven houtskool geroosterd. De kinco-saus is er in smaken, met jonge jackfruit (nangka) in oranje zak, met durian in een blauwe zak en zonder vruchtentoevoeging (original) in een groene verpakking. De winkel ligt op een kwartiertje lopen van het busstation (terminal) Cicaheum.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Colenak | Wikipedia (ID) Colenak, Si Manis Dari Tanah Sunda | Sarihusada, nutrisi untuk bangsa Colenak murdi putra | Destinasianews