Tempé mendoan
Gefrituurde tempé met zoetzure saus
TEMPÉ MENDOAN
TEMPÉ PURWOKERTO
TEMP´ MENDOAN

KROKANTE TEMPÉ MENDOAN

Dit tempé-recept is afkomstig uit Purwokerto op Midden-Java (Banyumas), waar van origine een boon- dikke (dunne) tempé wordt gemaakt die voor dit recept wordt gebruikt.

In plaats van de originele tempé purwokerto kun je ook de gewone, dikkere tempé kedelai gebruiken en daar boon-dikke plakken van snijden.

Tempé mendoan zijn dunne plakjes tempé in een beslagje met lente-ui. Er zijn twee types, die waarbij het beslag kort wordt gebakken, waardoor de Tempé medopan nopg smeuiig zacht is, en één waarbij de tempé knapperig wordt gebakken. Het recept voor beide verschilt enigszins. Hieronder het recept voor de zachte mendoan-tempé, het origineel.

Mendo is in de traditionele taal van Banyumasan 'halfgaar' of 'vochtig'. Het is een bereiding die wordt toegepast op tempé en tahu. Mendoan is in de praktische uitvoering ' snel verhitten in hete olie, zonder garing'. De zachte tempé mendoan is daarom naar onze begrippen vaak nogal bleekjes. Daarin onderscheidt de Purwokerto-mendoan zich van soortgelijke bereidingen elders op Java, die veel krokanter zijn.

De al bereide tempé mendoan wordt vanuit talloze stalletjes in de regio als streetfood verkocht. Tempé mendoan wordt warm geserveerd als bijgerecht en als snack bij de thee (of koffie).

INGREDIËNTEN

500
gram
tempé kedelai
250
gram
cakemeel
1
el
tapioca-zetmeel
4
dl
water
2
st
bos- of slaui
 
 
olie
KRUIDING
3
t
putih (geraspte knoflook)
tl
zout
¾
tl
ketumbar (koriander)
1
cm
kencur (kentjoer-wortel)
SAUS
5
el
kecap manis
1
t
putih (knoflook)
4
st
rawit (chilipeper)
1
tl
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de slaui fijn, en maak een beslagje van de cakemeel, het tapioca-zetmeel en water. Voeg zoveel water toe dat een dik-vloeibaar tempura-achtig beslag ontstaat.

Roer hier de slaui en het kruidenmengsel doorheen.

DE BEREIDING

Maak de saus. Snijd de knoflook fijn, of rasp deze, en doe hetzelfde met de kencur. Afhankelijk van hoe heet je de saus wilt, behandel je de rawit-pepertjes. Voor een milde saus, verwijder je de zaadlijsten en zaadjes van de chilipeper en wrijf je de chili een pasta. Je kunt ook een mildere chilipeper gebruiken.

Verwarm de olie tot 175°.. Haal de tempé door het gekruide beslag en frituur deze één voor één kort lichtbruin. Dien ze warm op met de saus.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Tempe mendoan | Zona makan Tempe mendoan | Recep harini