Tempé mendoan
Krokant gefrituurde tempé in zoetzure saus
TEMPÉ MENDOAN
TEMPÉ RECEPTEN
TEMP´ MENDOAN

TEMPÉ MENDOAN

Dit recept van krokant gebakken tempé is afkomstig uit Purwokerto op Midden-Java (Banyumas), waar van origine een boon- dikke (dunne) tempé wordt gemaakt die voor dit recept wordt gebruikt.

In plaats van de originele tempé purwokerto kun je ook de gewone, dikkere tempé kedelai gebruiken en daar boon-dikke plakken van snijden.

Tempé mendoan zijn dunne plakjes tempé in een beslagje met lente-ui. Er zijn twee types, die waarbij het beslag kort wordt gebakken, waardoor de Tempé medoan nog smeuiig zacht is (half-gaar), en één waarbij de tempé knapperig wordt gebakken. Het recept voor beide verschilt enigszins. Hieronder het recept voor de krokante versie.

De al bereide tempé mendoan wordt vanuit talloze stalletjes in de regio als streetfood verkocht. Tempé mendoan wordt warm geserveerd als bijgerecht en als snack bij de thee (of koffie).

INGREDIËNTEN

500
gram
tempé kedelai
75
gram
rijstbloem
25
gram
tapioca-zetmeel
125
ml
water
2
st
bos- of slaui
 
 
olie
KRUIDING
3
t
putih (geraspte knoflook)
tl
zout
¾
tl
ketumbar (koriander)
1
cm
kencur (kentjoer-wortel)
SAUS
5
el
kecap manis
1
t
putih (knoflook)
4
st
rawit (chilipeper)
1
tl
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de slaui fijn, en maak een beslagje van het rijstbloem, het tapioca-zetmeel en water. Voeg zoveel water toe dat een dik-vloeibaar tempura-achtig beslag ontstaat.

Roer hier de slaui en het kruidenmengsel doorheen.

DE BEREIDING

Maak de saus. Snijd de knoflook fijn, of rasp deze, en doe hetzelfde met de kencur. Afhankelijk van hoe heet je de saus wilt, behandel je de rawit-pepertjes. Voor een milde saus, verwijder je de zaadlijsten en zaadjes van de chilipeper en wrijf je de chili een pasta. Je kunt ook een mildere chilipeper gebruiken.

Verwarm de olie tot 175°. Haal de tempé door het gekruide beslag en frituur deze één voor één goudbruin en knapperig. Dien ze warm op met de saus.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Tempe mendoan | Zona makan