Kripik tempé
Tempé krupuk
KRIPIK TEMPÉ
TEMPÉ RECEPTEN
KRIPIK TEMPÉ BUMBUNG

KRIPIK TEMPÉ

Onder kripik tempé wordt gefrituurde, flinterdun gesneden tempé verstaan. Het is een specialiteit van Malang, maar overal in Indonesië te koop, en in een groot aantal varianten.

De gelijkenis met krupuk is groot, maar in tegenstelling tot krupuk wordt de meeste kripik louter gemaakt uit dun gesneden vruchten of groenten, niet uit een pasta. Kripik is synoniem voor chips.

Kripik tempé wordt weliswaar ook gemaakt door dunne schijfjes tempé te frituren, maar meestal gaat dat tocvh gepaard met een kruidig beslagje, vaak heel dun, maar soms ook beignet-achtig. De bekendste is de kripik tempé malang, waarvan hieronder het recept. Soms wordt daar wat zuur aan toegevoegd in de vorm van tamarinde, maar ook gebroken pecannoot of in fijne reepjes gesneden limoenblad.

Voor kripik tempé balado wordt een dun pittig beslagje gemaakt met fijngewreven chilipeper. In plaats daarvan kunnen ook chilivlokken gebruikt worden.

INGREDIËNTEN

500
gram
tempé menjes
75
gram
rijstbloem
25
gram
tapioca-zetmeel
125
ml
water
MALANG KRUIDING
5
el
kemiri noten
2
t
putih (geraspte knoflook)
2
tl
ketumbar (koriander)
tl
zout
BALADO KRUIDING
8
t
putih (knoflook)
150
gram
cabai merah keriting (chilipeper)
2
tl
gula pasir (kristalsuiker)
tl
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de tempé in plakken van 1-1½ mm dik. Dat gaat het gemakkelijkst wanneer je de tempé een uurtje tevoren in de vriezer heb gelegd. Het mooist snijd je de tempé met een (roterende) snijmachine.

Maak een dik-vloeibaar beslagje van de bloem, het zetmeel en water naar behoefte. Rasp de knoflook.

DE BEREIDING

Malang: rooster de kemiri noten en druk deze fijn in de toblek (vlakke vijzel). Wrijf de noten, de specerijen en het zout tot een gladde puree. Roer deze door het beslagje. Balado: Was de pepers, snijd de zaadlijsten eruit, en wrijf de huid van de chilipepers met de knoflook, suiker en het zout fijn. Roer het kruidenmengsel door het beslagje.

Verwarm olie tot 175°. Haal de tempé door het gekruide beslag en frituur deze één voor één goudbruin en knapperig. Leg ze op keukenpapier, en laat ze daarop afkoelen.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

Tempe Menjes Goreng ala Aku | Hari-hariku Tempe Menjes Goreng | Resep makan rumahan