Tempé kering
Gefrituurde tempé in zoetzure saus
TEMPÉ KERING
TEMPÉ RECEPTEN
TEMP´ KERING

TEMPÉ KERING

Recepten voor tempé (goreng) kering zijn er in veel soorten, in veel benamingen. Vaak zit er kecap manis in, in dit recept is dat niet het geval.

In onderstaand recept wordt een verfijnd smaakpalet gebruikt, van verse producten, zoals sjalot, knoflook en laos. De zoete elementen zijn gula kerala (van kokos) en bloesemhoning. De marinade onleent zijn vloeibaarheid alleen aan de honing, er wordt daarom geen water toegevoegd.

Wanneer je een goede stevige tempé hebt, zoals de in Nederland gefabriceerde altijd is, is het goed mogelijk er luciferhoutjes van te snijden. Is je tempé er te zacht en elastisch voor, leg hem dan vooraf een uurtje in de vriezer.

Tempeh kering (kering betekent 'droog'). Wanneer je tempé frituurt, kun je het vooraf ook in water weken, dan afdeppen en frituren. Dat gebeurt in dit geval niet.

INGREDIËNTEN

1
blok
tempé kedelai (soja)
 
 
olie
MARINADE
3
 
sjalotjes
3
t
geraspte knoflook
2-3
 
chilipepers (rawit)
tl
geraspte terasi
tl
geraspte verse laos (galangal)
1
bl
daun salam (salamblad)
1
el
asem (tamarindepulp)
1
el
gula kerala
1
el
bloesemhoning

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de ronde kanten van het tempé-blok af, zodat je een mooiie rechthoek over houdt. Snijd hier dunne plakken van, en snijdt deze vervolgens in luciferhoutjes. Houd het afsnijsel apart om er fijne blokjes van te snijden en apart te frituren. Heerlijk bij je groentengerecht.

DE BEREIDING

Snijd de sjalotjes zeer fijn en rasp de terasi met een microplane of klassieke rasp. Zet deze apart. Snijd de salam zeer fijn en doe hetzelfde met de chilipepers. Verwijder wel eerst de zaadlijsten en zaadjes. Rasp ook de knoflook en de laos. Fruit de ui en terasi op zacht vuur, en voeg er na een minuut of twee de knoflook, laos en salam aan toe. Fruit deze kort mee, en neem de pan van het vuur. Laat afkoelen.

Meng alle ingrediënten van de marinade en laat deze op elkaar inwerken.

Verwarm de olie tot 175°.. Frituur de tempé en laat deze afkoelen.. Meng de tempé en de marinade voorzichtig dooreen. Laat de gemarineerde tempé aan de lucht drogen en bewaar ze daarna in een gesloten bakje, zodat ze niet te veel uitdrogen en aan elkaar vastplakken (zoals bij emping).

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017