Singgang ikan
Heldere assam met tonijn en gembertoorts
SINGGANG IKAN
 
SINGGAN IKAN BUNGA KANTAN

SINGGAN IKAN BUNGA KANTAN

Heldere assam met tonijn en gembertoorts

Een schotel met in de hoofdrol een typisch Maleis ingrediënt, de laksabloem of gembertoorts (bunga kantan), zowel de bloemknop als het zaad (dat asam cekala wordt genoemd). Deze laatste kan vervangen worden door een andere 'asam', hetzij door asam gelugur of keping (beide mangosteen), hetzij door asam jawa (tamarinde).

De voor dit recept gebruikte tonijn is de tonggoltonijn (thunuus tonggol). Deze wordt gevangen in de Grote en Indische oceaan.

INGREDIËNTEN

1
 
tonggoltonijn
4
teentjes
knoflook
4
 
slajotjes
4
stukjes
4
stukjes
1
 
2
stuks
2
 
rode pepers
1
stuk
gula melaka (palmsuiker)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de tonijn in stukken en ontzaad de pepers. Snijd de bloem in vieren. Snijd de uitjes en de knoflook fijn en fruit deze licht.

DE BEREIDING

Maak een bouillon met de sjalotjes en de knoflook, laos, koenjit en maak deze op smaak met zout, suiker en ve-tsin.

Gaar de tonijnstaart in de bouillon en voeg er op het laatst pas -gedurende twee minuten- de bloemen en de rode peper aan toe.

BRONVERMELDING UPDATE FEBRUARI 2019

Singgang Ikan Tongkol Bersama Bunga Kantan | Family Jannati