Achiras huilenses
Colombiaanse kaaskoekjes
Achiras huilenses
ANDERE ACHIRA-GERECHTEN
CHIMICHURRI VERDE | ARGENTINIË

ACHIRAS HUILENSES

Deze kaaskoekjes worden van achira-meel gemaakt, een meelsoort dat al 4.000 jaar in Andes wordt gewonnen uit de wortels -rhizomen- van de achira (Canna edulis), en wordt traditoneel bereid in een klei-oven (horno)

Dit beroemde recept is afkomstig uit Huila, waar ze voluit Bizcocho de Achira del Huila heten en oorsprongs-bescherming hebben (Denominación de Origen Protegida Colombia), vergelijkbaar met de Europese labels.

In plaats van achirameel kan ook sago buñuelo-meel (een buñuelo is een Colombiaanse donut) gebruikt worden. Dit is een rijke receptuur, er zijn recepten waarin alleen arachismeel, kwark en eieren worden gebruikt. Dat zijn de ingredi¨nten die ook in de kant-en-klare achiras worden gebruikt. Er wordt hoe dan ook altijd een gelijke verhouding meel - boter/kaas gebruikt. Vervang de combinatie ei/eigeel desgewenst door drie hele eieren.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Vorm een soepel deeg van de ingrediënten, en laat het minstens een kwartier rusten.

Verwarm de oven voor op 200°.

DE BEREIDING

Vorm bolletjes of rolletjes van het deeg, of op traditionele wijze sikkelvormige kroketten. Maak deze laatste een rol van het deeg te maken met een doorsnede van 1,5 - 2 cm, en deze in stukken van 5 cm te snijden. Vorm er op de ingevette bakplaat sikkeltjes van.

Draai de oven terug naar 180° en bak de koekjes in 10 minuten gaar. Neem ze uit de oven en laat ze 10 minuten afkoelen om te drogen, alvorens ze van de bakplaat te nemen.

900
gram
achirameel of sago
100
gram
tarwemeel
600
gram
queso costeño of queso cuajada
400
gram
boter
2
 
eieren (100 gram)
1
 
eidooier (30 gram)
50
gram
suiker
20
gram
bakpoeder
 
 
zout
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Achiras huilenses | Platos colombianos Achiras tradición regional huila | D. Mendez, Corporación unificada nacional de educación superior, Youtube Achira huilense | Wikipedia (EN)